FOTO'S + VIDEO: Veteranendag Barendrecht 2023

BARENDRECHT – Op zaterdag 15 juni organiseert het Veteranen Comité Barendrecht, samen met de gemeente Barendrecht, haar jaarlijkse lokale Veteranendag: “Op deze dag tonen wij de Barendrechtse Veteranen onze waardering en erkenning, die zijn ingezet in dienst van de vrede nu en in het verleden. Net als vorig jaar, hebben we weer een mooi programma voor jong en oud.

De lokale Veteranendag vindt plaats om en nabij het oorlogsmonument (thv het Doormanplein) en De Ontmoeting in de Dorpsstraat (bij de Dorpskerk).

Veteranendag

Het programma start om 13:00 uur, waarbij er een hoek is ingericht voor de jeugd. Hier staat een klimwand, springkussen en is er een mogelijkheid tot schminken. Dit jaar is er ook een mogelijkheid om mee te rijden met een legervoertuig van de Troepenmacht in Suriname

In De Ontmoeting is het mogelijk om een virtuele patrouillegang te doen. Ook de Historisch Vereniging Barendrecht opent haar deuren. Voor de muzikale omlijsting is ook gezorgd. Zo treden ook dit jaar de Zingende Kapsters op, afgewisseld door de Big Band Barendrecht en De Saint Andrews Pipeband.

Om 16:00 uur start het defilé vanaf het gemeentehuis. Bij het Oorlogsmonument vindt het officiële gedeelte plaats, waarbij de Veteranen onder andere toegesproken worden door de burgemeester. Het programma eindigt om 17:00 uur.

Tentoonstelling

Ook dit jaar wordt er weer een tentoonstelling georganiseerd rondom de lokale Veteranendag in Barendrecht. Dit jaar is het thema, de oorlog en nasleep van het conflict in Voormalig Joegoslavië. De tentoonstelling is vanaf 12 juni te bezichtigen in Theater het Kruispunt. De officiële opening is op 13 juni om 19:30 uur.

De tentoonstelling is tot en met 20 juni in de bibliotheek Het Kruispunt. Van 22 juni tot en met 3 juli, is de tentoonstelling te bezichtigen in de bibliotheek Carnisselande.

Veteranenbeleid

De Stichting Veteranen Comité Barendrecht (Veteranen Comité) en burgemeester Schneider ondertekenden eerder dit jaar het Convenant Veteranenbeleid voor de gemeente Barendrecht. Het Veteranen Comité zal jaarlijks in aanvulling op de Veteranendag verschillende activiteiten voor de gemeente organiseren. Deze moeten bijdragen aan sociale binding en erkenning, maatschappelijke ondersteuning voor veteranen en bewustwording voor de Barendrechtse jeugd.

Bewustwording van vooral de jeugd over oorlog en vrede in het verleden en heden is een belangrijk uitgangspunt in het Veteranenbeleid. Door voorlichting wordt niet alleen maatschappelijke samenhang gecreëerd. Onderwerpen als vrijheid, verdraagzaamheid, respect en democratie komen ook aan bod. Hiervoor wordt (les)materiaal aan scholen ter beschikking gesteld, worden gastdocenten en sprekers ingezet en exposities georganiseerd in samenwerking met Bibliotheek AanZet.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Aankondigingen« | »