GRIP 2: Grote brand bij ongeluk vrachtwagen en personenauto in Heinenoordtunnel (Barendrecht/Heinenoord)

BARENDRECHT / HEINENOORD – [Foto’s + Video’s + Update] Vanmiddag (Woensdag 21 mei 2014) om half twee werd er melding gemaakt van een voertuigbrand in de Heinenoordtunnel. In korte tijd is dit incident opgeschaald van voertuigbrand tot GRIP 2. Tientallen hulpverleningsvoertuigen kwamen met spoed naar het incident in de tunnelbuis van Barendrecht richting Heinenoord.

Lees ook: Ongeluk Heinenoordtunnel veroorzaakt door klapband, chauffeur komt om het leven

Update 16:40: De vrachtwagenchauffeur is omgekomen bij het ongeval. De veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond laat weten: “Er is een stoffelijk overschot aangetroffen in de cabine van de vrachtwagen.”

Update donderdag 22 mei, 7:00: De tunnel is in de richting van Heinenoord naar Barendrecht weer volledig open. De verwachting is dat de tunnelbuis naar het zuiden rond half 9 vanochtend (Woensdag 21 mei 2014) weer open zal gaan. (Via Rijkswaterstaat).

Update donderdag 22 mei, 8:40: De tunnel is even na acht uur vanochtend (Woensdag 21 mei 2014) weer volledig vrijgegeven. Verkeer in de richting va het zuiden kan weer gebruik maken van de Heinenoordtunnel.

Ongeluk in tunnel

In de tunnel heeft een ongeluk plaatsgevonden tussen een personenauto en een vrachtwagen. De personenauto is hierbij op zijn kop in de tunnel beland. Twee inzittenden van deze auto zijn met verwondingen afgevoerd naar het ziekenhuis. De vrachtwagen is geschaard en in de brand gevlogen. De cabine is volledig uitgebrand.

Update 22:35: Vanmiddag (Woensdag 21 mei 2014) ontstond door nog onbekende oorzaak een botsing tussen een vrachtauto en een personenauto in de Heinenoordtunnel. De vrachtwagen kantelde en belandde op zijn zijkant. Vervolgens vloog het voertuig in de brand. De personenauto die ook betrokken was bij de aanrijding vloog over de kop en belandde ondersteboven op de rijstrook. De inzittenden van de auto konden uit de auto komen. Zij zijn gewond en met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De vrachtwagenchauffeur heeft het ongeluk niet overleefd. Hij is ter plaatse overleden.

Zwarte rookpluimen

Een grote zwarte rookpluim trok vanaf half twee vanmiddag (Woensdag 21 mei 2014) uit de zuidelijk tunnelbuis van de Heinenoordtunnel. Het ongeval vond bijna in het midden van de tunnel plaats, maar net iets meer aan de zuidelijk zijde (Heinenoord). De rookpluim is tot in de wijde omtrek waarneembaar geweest.

Ontruimen

De tunnel is direct na het uitbreken van de brand ontruimd. Mensen die met hun auto in de tunnel stonden moesten de auto verlaten en de tunnel uit gaan. Ondertussen waren Rijkswaterstaat en de politie druk bezig hulpdiensten naar het ongeluk te leiden en het overige autoverkeer zo snel mogelijk van de A29 te krijgen.

Nadat de brandweer de brand onder controle had en de tunnel weer veilig genoeg was mochten deze personen hun auto ophalen en de tunnel verlaten. Er is even sprake geweest van mogelijk vrijgekomen asbest, inmiddels is na onderzoek duidelijk dat dit niet het geval is.

Na onderzoek van specialisten van Rijkswaterstaat mochten agenten en brandweermensen de tunnel in om onderzoek te doen naar de oorzaak van het ongeluk. De politie heeft in dit onderzoek gesproken met getuigen. Ook worden er camerabeelden van camera’s die bij de tunnel hangen uitgekeken.

Tunnel afgesloten

De tunnel is in beide richtingen afgesloten. Vanwege de veiligheid en het onderzoek zal dit vermoedelijk nog tot 6:00 morgenochtend (Donderdag 22 mei 2014) (donderdag) zo zijn. Of de tunnelbuis van Heinenoord naar Barendrecht wel eerder zal worden vrijgegeven is niet bekend. De tractor en fietstunnels zijn wel gewoon bereikbaar. De Kiltunnel is momenteel tolvrij gemaakt.

Er wordt momenteel bekeken hoe erg de tunnel is beschadigd en wat er zal moeten gebeuren om de tunnel weer gebruiksklaar te maken.

Update 21:25: Op dit moment is één rijstrook open vanuit Heinenoord richting Barendrecht.

Helikopters

Zowel de traumahelikopter als politiehelikopter zijn ingezet bij het incident. De traumahelikopter voor de medische hulpverlening en de politieheli vloog al direct vanaf half twee vanmiddag (Woensdag 21 mei 2014) boven het incident om een overzicht te bieden aan de hulpdiensten op de grond.

Alle 112 meldingen rond het incident in de Heinenoordtunnel kunnen hier worden terug gezien: http://112meldingen.barendrechtnu.nl/meldingen/21-05-2014

Video’s

Van dit incident komen drie video’s online: Beelden vanaf de zuidzijde van de tunnelbuis, hulpverlening aan de noordzijde van de tunnelbuis en beelden vanuit de tunnel zelf.

In de Heinenoordtunnel

Rookpluim zuidzijde Heinenoordtunnel

Hulpverlening noordzijde Heinenoordtunnel
Video: JordiFun, BarendrechtNU

(Op alle video's berust copyright. Video's mogen zonder toestemming v.d. maker niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)


Fotograaf: Jordi Menheer, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »