Woning Avenue Carré vannacht opnieuw beschoten na explosie en beschieting dag eerder

BARENDRECHT – [Foto’s + Updates van gemeente/politie] Afgelopen nacht is een woning aan de Avenue Carré meermaals beschoten. In de ruit van de flatwoning zijn 8 of 9 kogelgaten te zien, één daarvan zat er al in: Dezelfde woning was namelijk een nacht eerder ook al beschoten. Diezelfde dag is er ook iets ontploft op de gallerij. Omwonenden klaagden meermaals bij de hulpdiensten over stankoverlast.

Politie en brandweer hebben bij de woning gisternacht (Maandag 25 juli 2022) en gisteravond (Maandag 25 juli 2022) uitgebreid onderzoek verricht. Politie, brandweer en de gemeente wilden gisteravond (Maandag 25 juli 2022) niet meer vertellen over het incident, behalve dat er een gat in het raam zat en er mogelijk een explosie was geweest.

Wel was te zien dat de woning rond 20:00 ‘s avonds werd gesloten door de politie. Niemand mag de woning dan betreden (misdrijf als je het wel doet). Of en hoe buren elders werden opgevangen bleef tot dan toe onbekend. De gevel van de buren van de beschoten woning lijkt de meeste brandschade te hebben opgelopen van de ontploffing (zwartgeblakerd deel).

Beschieting

Afgelopen nacht rond 01:10 uur kreeg de politie opnieuw meldingen van schoten. Bij de woning bleek nog 7 keer door een glazen raam te zijn geschoten. Er is opnieuw onderzoek verricht bij de woning. Voor zover bekend is er niemand gewond geraakt.

Locoburgemeester Van der Linden is vannacht (Dinsdag 26 juli 2022) naar de flat gegaan en heeft met geschrokken omwonenden gesproken. Een aantal van hen heeft uit angst voor verdere escalatie uiteindelijk de nacht elders doorgebracht. De locoburgemeester geeft aan dat de politie verder toezicht zal houden bij de locatie.

Updates

Update 11:40 uur:  Er wordt een mobiele camera bij de woning geplaatst: Locoburgemeester Van der Linden: “Twee heftige incidenten aan de Avenue Carré binnen twee dagen. Vannacht (Dinsdag 26 juli 2022) rond 02:45 enkele omwonenden gesproken. De schrik zit er goed in Er wordt momenteel een mobiele camera unit geplaatst. Politie hield en houdt extra toezicht. Onderzoek loopt.

Update 12:45 uur: Vanmiddag (Dinsdag 26 juli 2022) van 13:00 tot 15:00 uur en morgen (Woensdag 27 juli 2022) van 09:00 tot 11:00 uur: Pop-up bus vd gemeente/politie op de kruising Avenue Carré/Bokkenburg ‘voor vragen en het delen van zorgen en gevoelens‘ over de beschietingen van afgelopen dagen. Meer info op de website van de gemeente.

Update 16:00 uur: De gemeente heeft een persbericht uitgegeven waarin wordt bevestigd dat de beschoten woning met spoed is gesloten. De sluiting duurt in ieder geval een maand:


Een woning aan de Avenue Carré in Barendrecht is vandaag (Dinsdag 26 juli 2022) op last van locoburgemeester Lennart van der Linden met spoed gesloten. De sluiting geldt voorlopig voor een maand. Deze woning werd in de nacht van 25 op 26 juli beschoten. Dezelfde woning was een nacht eerder ook al beschoten. De politie neemt de situatie uiterst serieus en is een onderzoek gestart. De politie heeft bij de woning een mobiele camera unit geplaatst.

De burgemeester heeft de bevoegdheid om een woning te sluiten als de openbare orde rond de woning is verstoord.

Locoburgemeester Lennart van der Linden: “We zijn allemaal erg geschrokken van de beschietingen van de woning in Barendrecht de afgelopen dagen. Vooral de omwonenden van deze woning hebben het hier moeilijk mee. Om de omwonenden van de beschoten woningen en de wijk veilig te houden, heb ik opdracht gegeven de woning met spoed te sluiten.


In een brief van de locoburgemeester aan de gemeenteraad is de sluiting ook bekendgemaakt en de reden gemotiveerd: “Vuurwapengeweld wordt doorgaans toegepast in het criminele circuit en er liggen bijna altijd criminele conflicten aan ten grondslag. Bij een schietpartij komen zowel de openbare orde als het woon en leefklimaat van de wijk ernstig onder druk te staan. Om de openbare orde rondom de woning te herstellen is op last van het bevoegd gezag de woning met spoed gesloten voor de duur van één maand met de optie tot verlenging.

Update 16:42 uur: Het persbericht van de Politie over de meldingen en onderzoeken die ze hebben verricht nav de beschietingen van de woning:


Stank
Het is maandagmiddag rond 15.50 uur als wij melding krijgen van een mogelijke beschieting van een woning en veel stank- en rookoverlast. Als de collega’s bij de woning aankomen, treffen zij een kogelinslag aan in een ruit en blijkt er een deel van de gevel zwart te zijn geblakerd. De Forensische Opsporing en het Team Explosieven Verkenning zijn meteen opgeroepen voor een uitgebreid sporenonderzoek. De brandweer deed onderzoek naar de stankoverlast, maar heeft dit onderzoek inmiddels overgedragen aan de Forensische Opsporing van de politie.
Vermoedelijk is de woning in de nacht van zondag op maandag belaagd. Er is toen een melding gedaan van harde knallen maar de hulpdiensten troffen toen niets aan.

In de nacht
Uren later rond 01.15 uur wordt de wijk weer opgeschrikt door harde knallen. Er blijkt te zijn geschoten op dezelfde woning. Als de agenten aankomen bij de woning treffen zij meerdere kogelinslagen en hulzen. Ook hierbij is er niemand gewond geraakt omdat er niemand meer in de woning verblijft. De politie gaat onverminderd verder met het onderzoek naar de toedracht.


De politie meldt in het persbericht dat ze maandagmiddag rond 15:50 uur een melding kregen van een mogelijke beschieting. De brandweer was echter eerder diezelfde maandag, in de nacht van maandag op zondag, om 02:40 uur, zo’n 12 uur eerder, (ook) al opgeroepen voor een melding van stankoverlast rond hetzelfde adres van de beschoten woning. Toen werden er metingen verricht en vertrok de brandweer niet veel later weer. Het is (ook nu nog met de informatie van de politie) onbekend of er op dat moment al geschoten was en/of een explosie was geweest.
Fotograaf: Jordi Menheer, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)


« | »