Wekelijkse koopzondagen in Barendrecht een feit

BARENDRECHT – [Video] De gemeenteraad heeft vanavond (Dinsdag 15 juli 2014) gestemd over een uitbreiding van de koopzondag in Barendrecht. Het voorstel werd met een meerderheid van 17 stemmen voor en 12 stemmen tegen aangenomen.

Uitbreiding

In het vanavond (Dinsdag 15 juli 2014) aangenomen raadsvoorstel staat dat winkels in Barendrecht op iedere zondag open mogen. Dit geldt echter alleen voor de winkels op de bedrijventerreinen Cornelisland/Rijerwaard en Vaanpark 1 t/m 4. Winkels op de Middenbaan en Carnisse Veste vallen hier nadrukkelijk niet onder, zij mogen wel open op de koopzondagen die eerder zijn ingesteld als proef. Over het wel of niet open mogen van supermarkten werd vanavond (Dinsdag 15 juli 2014) ook gesproken: vooralsnog mogen zij buiten de eerder genoemde bedrijventerreinen niet op alle zondagen open.

Op 25 januari van dit jaar ging de gemeenteraad al akkoord met een proef met de koopzondag.

Vergadering

Tijdens de vergadering kregen alle partijen nogmaals de ruimte om hun argumentatie en overtuigingen naar voren te brengen alvorens het stemmen. In onderstaande video (volgt later) kan de gehele vergadering terug worden bekeken en beluisterd. In de miniblog van vandaag kunnen enkele berichten met quotes, vragen en samenvattingen worden teruggelezen.

Na bijna twee uur vergaderen werd de stemming over het voorstel gehouden. Op aanvraag is een hoofdelijke stemming uitgevoerd. Het resultaat hiervan was: 17 stemmen voor en 12 stemmen tegen het voorstel voor uitbreiding van de koopzondag. Daarmee werd het voorstel met een meerderheid aangenomen.

Verdere uitbreiding

In het aangenomen voorstel wordt er rekening gehouden met een mogelijke verdere uitbreiding van de koopzondag. Zo is er inmiddels bekend dat er supermarkten in Barendrecht zijn (Albert Heijn en Dirk v.d. Broek) die hebben aangegeven ook iedere zondag open te willen.

Zij zeggen dat de huidige constructie met de koopzondag oneerlijk voor hen is en willen een eenduidig zondagsopeningsbeleid. Daarnaast veroorzaakt de huidige proef met één koopzondag per maand verwarring bij klanten, zij weten niet meer wanneer de winkels op zondag open zijn. Een voorstel zou zijn om een uitzondering te maken voor supermarkten in Barendrecht.

Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat andere winkels op de Middenbaan en de Carnisse Veste zich oneerlijk behandeld voelen. Dit zou een verdere uitbreiding van de koopzondag tot gevolg hebben. In het voorstel staat immers dat een dergelijk verzoek mogelijk niet kan worden geweigerd. Dhr. Vermaat (EVB) gaf vanavond (Dinsdag 15 juli 2014) tijdens de vergadering echter aan dat een juridische stap door de supermarkten zeer waarschijnlijk geen effect voor hen zal hebben. Een eerdere juridische uitspraak zou hebben vastgesteld dat de gemeente bevoegd is om volledig zelf te bepalen hoe de koopzondag wordt ingericht.

Effecten koopzondag

Het beoogde effect van de koopzondag is het bieden van meer mogelijkheden tot het bezoeken van winkels door Barendrechters, kansen voor een omzetstijging voor Barendrechtse ondernemers en het stoppen van de oneerlijke concurrentiepositie tussen meubelboulevards ten opzichte van andere meubelboulevards in de regio.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Politiek


Video: JordiFun, BarendrechtNU

(Op alle video's berust copyright. Video's mogen zonder toestemming v.d. maker niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »