EVB politiek buitenspel, maar wel de wijk Waterkant in om kiezers te bedanken

BARENDRECHT – De enige oppositiepartij in de Barendrechtse politiek, Echt voor Barendrecht (EVB), is niet onder de indruk van het door het college van B&W gepresenteerde collegeprogramma. Fractievoorzitter Lennart van de Linden (links op de foto) vindt dat het programma (“Barendrecht toekomstbestendig”) beter de naam “Stilstand en verlegenheid” had kunnen krijgen.

Ook stipt de fractievoorzitter hypocrisie, obligate teksten en opmerkelijke plannen aan uit het programma. Het volledige bericht van Echt voor Barendrecht:


De 6-koppige wethoudersploeg van Barendrecht presenteert eindelijk een collegeprogramma. Met als titel “Barendrecht toekomstbestendig”. Lennart van der Linden, fractievoorzitter van oppositiepartij EVB, meent dat de titel “stilstand en verlegenheid” de lading beter dekt. Het akkoord leest volgens hem als een surplace. De techniek uit het wielrennen waarbij coureurs in bijna stilstand op hun fiets balanceren. Schichtig afwachtend wie als eerste initiatief durft te nemen.

Obligate teksten over ‘dialoog als rode draad’ zijn EVB een doorn in het oog. Het college zal inwoners serieus gaan nemen. Dat oogt nogal hypocriet, nadat enkele van de huidige wethouders er als de kippen bij waren om EVB na de verkiezingen direct uit te sluiten, ondanks dat 45% van Barendrecht voor EVB stemde. Het bekendmaken is illustratief. Eerst de pers, dan de gemeenteraad.

Het akkoord bevat een aantal opmerkelijke plannen, zoals de ambitie om ongelijkheid terug te dringen. Dat vindt het college duurzaam. EVB vindt dat nivelleren. Opmerkelijk is het dedain richting cultuurpartners. De gemeente gaat hen opvoeden. Ze moeten ondernemender worden. Verder wil het college de doelstellingen van de Verenigde Naties implementeren in Barendrecht. En gaan de wethouders vooral veel polderen. Dat is goed Haags gebruik bij onmogelijke coalities. Er moet een innovatieakkoord, een klimaatakkoord en een sportakkoord komen. Van der Linden noemt het besturen op papier: “op een sportakkoord kun je niet voetballen. Deze bureaucratisering en dit gebrek aan daadkracht is een absolute breuk met de werkwijze van de afgelopen jaren.”

Het akkoord is een combinatie van weinig concrete plannenmakerij en het voortzetten van bestaand beleid, met een ander kaftje erom. Voor de uitbreiding van de wethoudersploeg trok Barendrecht € 300.000 extra per jaar uit. Nu is er weinig geld over voor andere zaken. Om in 2019 tenminste nog iets te doen, stelt het college voor een greep uit de Barendrechtse reserves te doen van ruim 4 ton.

– Echt voor Barendrecht fractie




Bekijk hier meer artikels uit de categorie Politiek



« | »