Gemeentehuis Barendrecht

BARENDRECHT – Geen enkele partij wil alleen samenwerken in een coalitie met Echt voor Barendrecht (EVB), zo werd gisteravond (Maandag 26 maart 2018) duidelijk tijdens de eerste (openbare) vergadering tussen de lijsttrekkers van alle politieke partijen.

Alle potentiële coalitiepartijen gaven aan dat ze niet als enige willen aansluiten bij EVB om ‘scheve machtsverhoudingen’ te voorkomen (EVB heeft 14 van de 29 zetels). Hoewel een minderheidscoalitie niet is uitgesloten gaat de voorkeur van de meeste partijen naar een coalitie met minimaal 3 partijen. Geen enkele partij sluit een andere partij op voorhand uit.

‘Chemie vinden’

EVB heeft als grootste partij (14 zetels na de verkiezingen) het initiatief om het coalitieproces ten leiden. Lijsttrekker Lennart van der Linden leek zo snel mogelijk te willen beginnen met dit proces en stelde Dhr. Zuurbier voor als informateur.

Als tegenvoorstel bracht lijsttrekker Peter Luijendijk (CDA) in om het formatieproces nog een week uit te stellen. Deze extra tijd moet ruimte bieden aan partijen om de ‘chemie’ tussen elkaar te kunnen vinden, nog voordat ze het formele formatieproces ingaan, waar informeel overleg tussen de partijen onderling lastiger is. Met dit laatste voorstel is een meerderheid van de lijsttrekkers akkoord gegaan. Lijsttrekker Van der Linden (EVB) zal volgende week een formatieproces-voorstel indienen aan de nieuwe raad. Andere partijen kunnen hier dan desnoods nog een amendement overheen gooien, zo stelde Peter Luijendijk namens het CDA.

Bezwaren tegen informateur

Een aantal partijen had tevens bezwaar tegen de voordracht van Dhr Zuurbier als informateur. Zuurbier was 4 jaar geleden ook informateur en dat was volgens Leendert Mijnders van de SGP/ChristenUnie achteraf gezien geen goede formatie, omdat er te weinig rekening werd gehouden met onderlinge verhoudingen en machtsverhoudingen. Van der Linden (EVB) bestrijdt deze argumentatie: “Dat lag niet aan de informateur”.

Andere partijen brengen recente verwikkelingen van Dhr Zuurbier in de lokale politiek aan als reden om liever iemand anders voor te dragen. Zuurbier stond tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op de kandidatenlijst van EVB. De SGP/ChristenUnie twijfelt of Zuurbier wel de juiste kandidaat is, de VVD en GroenLinks gaven aan zijn voordracht niet te steunen. De betreffende partijen zijn ondanks bezwaren wel bereid om met Dhr. Zuurbier in gesprek te gaan, mocht hij als informateur worden aangesteld. Matthijs van der Welle namens de VVD: “Wij achten hem niet onafhankelijk genoeg, maar wij sluiten hem niet uit als gesprekspartner.” GroenLinks wil ook graag een informateur die “meer afstand heeft tot het proces“.

Reshma Roopram gaf namens de PvdA aan geen bezwaar te hebben tegen de informateur, maar moet nog wel goed nadenken over een eventuele samenwerking binnen een coalitie: “Partijen die in college zaten met EVB, die zijn behoorlijk afgestraft tijdens deze verkiezingen” Marcel van Prehn geeft namens D66 aan neutraal te staan in de keuze voor Dhr. Zuurbier als informateur.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Politiek« | »