Wethouder Lennart van der Linden

BARENDRECHT – Eind september liet het college weten definitief af te zien van noodopvang voor vluchtelingen. De focus zou worden gelegd op de opvang van statushouders: asielzoekers met een voorlopige of voorwaardelijke verblijfsvergunning. De gemeente Barendrecht dient in 2015 in totaal 80 statushouders op te vangen, tijdens de raadsvergadering van afgelopen dinsdag bleken dat er nog maar 35 te zijn. De taakstelling voor de eerste helft van 2015 was vastgesteld op 39, toen waren het er 27.

Voor de andere 45 dient dit jaar nog opvang te worden geregeld. Wethouder Van der Linden (asielbeleid) zou zelfs graag alvast willen inlopen met dit aantal op 2016, waarin het aantal verder zal gaan stijgen.

Te weinig vrije sociale huurwoningen

De wethouder gaf aan dat er momenteel onderzoek wordt gedaan naar wat de alternatieven zijn. Het college wil geen AZC (asielzoekerscentrum) in Barendrecht, maar moet inmiddels wel op zoek naar alternatieven aangezien de opvang dit jaar al een achterstand heeft opgelopen. Volgens de wethouder komen er simpelweg te weinig goedkope sociale huurwoningen vrij in Barendrecht om op die manier aan de opvang eis te voldoen.

Alternatieven

Een werkgroep brengt momenteel in beeld welke alternatieven er in Barendrecht zijn om statushouders op te vangen. Hierover zal de gemeenteraad binnenkort worden geïnformeerd. Wethouder Van der Linden stelt dat het dossier hoge prioriteit heeft gekregen en dat er dagelijks aan wordt gewerkt.

Door gebruik te maken van één of meer vormen van alternatieve opvang, zou de druk op sociale huurwoningen afnemen.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Politiek« | »