Tto-leerlingen Calvijn Groene Hart debatteren in Europese Parlement Straatsburg

BARENDRECHT – [Video + Foto’s] Afgelopen donderdag vertegenwoordigden de tto-leerlingen uit klas 5vwo en 4havo van Calvijn Groene Hart Nederland bij de derde Euroscola van dit jaar. Leerlingen uit 21 Europese lidstaten namen voor één dag de plaats in van Europarlementariërs tijdens dit bijzondere, leerzame evenement. In totaal waren zo’n 550 leerlingen en docenten uit verschillende Europese landen aanwezig bij deze unieke ervaring.

Euroscola

Iedere jaar verwelkomt Euroscola duizenden studenten tussen de 16 en 18 jaar oud van alle 28 lidstaten van de Europese Unie, waarbij leerlingen dus de gelegenheid krijgen te werken als heuse leden van het Europese Parliament. Dit project biedt de kans tot interactie en informatie-uitwisseling in een andere taal, Engels, Frans of Duits. Het benadrukt bovendien het belang van interculturele samenwerking. Verder vertegenwoordigen deelnemers hun school en land van herkomst en geven daarover een presentatie.

Calvijn

Eline van Gelder, tto-leerling uit 5 atheneum, presenteerde Calvijn Groene Hart en Barendrecht met een speech die ze in het kader van het vak Internationale Baccalaureate (IB) moest voorbereiden. De presentaties vormden een verrijking van het programma. De rijke diversiteit van Europa werd voel- en zichtbaar en vormde een uitstekende mogelijkheid om de culturele dialoog in gang te zetten.

Tto-leerlingen krijgen door deelname aan Euroscola dus de kans het grote aantal vaardigheden dat het tto-curriculum biedt, in praktijk te brengen. Uiteraard vormde de goede beheersing van de Engels taal een mooie basis, maar de Europese en internationale oriëntatie (EIO) zorgde ervoor dat de tto-leerlingen uitstekend konden functioneren in de Internationale omgeving.  De rode draad van het tto-curriculum kwam zo op een leerzame en praktische manier aan bod.

Europa

Evenals de Euro-parlementariërs hebben de leerlingen ervaren wat het belang is van internationale samenwerking bij onderwerpen die uiteenliepen van het millennium en nieuwe energie tot aan actief burgerschap en van migratie en integratie tot aan de algehele toekomst van Europa. Het was bijzonder te zien hoe de tto-leerlingen pro-actief discussieerden en lieten zien dat ze klaar zijn voor de huidige, internationale wereld.

Dit alles sloot uitstekend aan bij het tto-programma van Calvijn Groene Hart. Hierbij worden zeven stappen naar wereldburgerschap gevolgd. Stap 5 luidt: ontdek en vier de diversiteit die Europa biedt. Tto-leerlingen hebben met deze inspirerende ervaring de eerste stappen hiervoor gezet.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Onderwijs


Video: Sonia, BarendrechtNU

(Op alle video's berust copyright. Video's mogen zonder toestemming v.d. maker niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »