BARENDRECHT – Het verkeer is de belangrijkste niet-natuurlijke doodsoorzaak onder middelbare scholieren. Middelbare scholieren vormen dan ook een groot gedeelte van het totaal aantal verkeersdoden, namelijk 58%. TeamAlert maakt jongeren met het project Streetbeat bewust van hun kwetsbare positie in het verkeer en stimuleert hen zich veilig te gedragen in het verkeer.

Op 13 en 17 oktober gingen leerlingen van de Focus Beroepsacademie via het project Streetbeat klassikaal met elkaar de discussie aan over verkeersveiligheid. Wethouder Jeroen Gebben (verkeer) woonde een les bij. Tussendoor werd een kennisquiz gehouden en kregen leerlingen tips om bijvoorbeeld op een verantwoordelijke manier te luisteren naar muziek op de fiets. Bij alle programma-onderdelen konden zij punten verdienen, zodat er uiteindelijk een winnaar bekend werd.

Kwetsbaar in het verkeer

Wethouder Gebben was net als de leerlingen erg enthousiast. “Dit is een leuke en creatieve manier om jongeren bewust te maken van hun kwetsbare positie in het verkeer. Bovendien sluit het goed aan bij ons (regionale) streven naar verkeer zonder ernstige verkeersslachtoffers.

Bewustwording

TeamAlert is dé verkeersveiligheidsorganisatie voor en door jongeren. Zij zijn expert in de combinatie van verkeersveiligheid en jongerencommunicatie. Uit onderzoek van TeamAlert blijkt Streetbeat succesvol. Leerlingen hebben meer kennis over verkeersveiligheid en hebben minder vaak de intentie om muziek te luisteren op de fiets met beide oortjes in of een koptelefoon op. In het voorjaar deden leerlingen van het Dalton Lyceum al mee aan Steetbeat. Aan het lesprogramma zijn vanzelfsprekend kosten verbonden. De Stadsregio Rotterdam betaalt 50% van de kosten. In het belang van de verkeersveiligheid betaalt de gemeente de andere helft.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Onderwijs« | »