GKB opent 100% energieneutraal industriepand aan de Augustapolder

BARENDRECHT – [Foto’s] Familiebedrijf GKB heeft vorige week een nieuw bedrijfspand geopend in de Augustapolder. Direct naast Het Rozenpakhuys is “het meest duurzame industriepand van Nederland” geopend, aldus GKB. In het pand zijn sinds deze week 23 medewerkers werkzaam voor GKB Staalwerk & Machines.

Eind 2015 is er gestart met de bouw van het nieuwe pand. Vanwege de toename van werkzaamheden werd het pand aan de Middelweg (aan de overkant) te klein. De start van de bouw kwam moeilijk op gang vanwege het faillissement van de geselecteerde bouwer. Hierop heeft GKB besloten om de de bouw zelf op te pakken met GKB Realisatie.

Duurzaamheid

Het bedrijfspand waar GKB Staalwerk & Machines deze week de productie heeft opgestart, is honderd procent energieneutraal. Het pand beschikt niet over een gasaansluiting en ook stroom wordt helemaal autonoom opgewekt. Het merendeel van de energie wordt geleverd door zonnepanelen. Die leveren genoeg stroom om het gebouw ‘s winters ook te verwarmen. Daarnaast wordt aardwarmte gebruikt om de binnentemperatuur te reguleren.

GKB: “Het nieuwe pand aan de Augustapolder in Barendrecht, dat vorige week door Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, is geopend, scoort 88,3 procent op de zogenaamde BREEAM-schaal. Het gebouw krijgt daarmee de beoordeling “outstanding” mee en valt in de hoogste klasse certificering door dit instituut. Het pand voldoet aan de strengste eisen op onder meer water- en energiegebruik, gezondheid voor de gebruikers, materiaalgebruik en impact op de omgeving.

Voldoen aan alle eisen is beslist geen sinecure geweest”, zegt Arjan Kraaijeveld, algemeen directeur van GKB Groep daarover.

Buitenruimte

Het familiebedrijf GKB Groep, waar GKB Staalwerk & Machines deel van uitmaakt, is ook actief in groenvoorziening en -onderhoud. Ook de tuin rondom het bedrijfspand is daarom nadrukkelijk onderdeel van de duurzaamheidsambities die het nieuwe bedrijfspand in zich draagt. Ook die buitenruimte heeft een duurzaamheidscertificaat meegekregen, het NL-Greenlabel certificaat niveau A.

Artikelfoto: GKB / VidiPhoto

Foto’sBekijk hier meer artikels uit de categorie Ondernemen« | »