BARENDRECHT – In de periode van mei tot oktober 2014 wordt in Barendrecht een proef gedaan met een biologisch afbreekbaar bestrijdingsmiddel tegen onkruid op verharding. De proef wordt uitgevoerd in de wijk Binnenland en op de Stationsoverkapping. “Onkruid tussen tegels is veel mensen een doorn in het oog”, vertelt Jacob Boersma, toezichthouder buitenruimte bij de gemeente Barendrecht.

“Teveel onkruid op verharde wegen is bovendien onveilig, mensen kunnen erover struikelen. Ook gaat de bestrating minder lang mee als er veel onkruid tussen groeit.”

Milieuvriendelijk

In de proef wordt het onkruid op de verharding bestreden met het ecologisch verantwoord bestrijdingsmiddel Ultima. “Dit middel is biologisch afbreekbaar en de werking ervan is bij optimale weersomstandigheden binnen 3 uur al zichtbaar. Deze proef levert geen overlast op voor omwonenden. Wel heeft het middel een vieze geur. De leverancier van het middel werkt aan een oplossing om deze geur te minimaliseren.”

Duurzaam Onkruid Beheer

“Barendrecht werkt al jaren volgens de ‘DOB-methode’: Duurzaam Onkruid Beheer”, legt Boersma uit. “Wij houden ons aan een aantal regels die vervuiling van oppervlaktewater tegengaan. Onzorgvuldig gebruik van de huidige bestrijdingsmiddelen of gebruik bij regenachtig weer is namelijk slecht voor het milieu. De bestrijdingsmiddelen kunnen dan in bijvoorbeeld sloten terechtkomen.”

Evaluatie

Na afloop van het werk wordt geëvalueerd. Boersma: “Hierbij kijken wij naar het resultaat van het bestrijdingsmiddel Ultima en de kosten van uitvoering. De uitkomst van deze proef kan bepalend zijn voor de toekomstige onkruidbestrijding op verharding. Vorig jaar is een proef gedaan met heet water en hete lucht. Daaruit bleek dat het mogelijk is om in Barendrecht onkruid op een niet- chemische manier te bestrijden. Maar omdat deze methode erg arbeidsintensief is, zouden de kosten voor de bestrijding op deze wijze aanzienlijk toenemen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jacob Boersma of Willem Goudzwaard, bereikbaar via telefoonnummer 14 0180.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Milieu« | »