Eerste zonnepanelenpark langs de A15 bij Barendrecht

BARENDRECHT – [Video] Een primeur voor de gemeente Barendrecht: het eerste zonnepark  langs de snelweg A15 nadert. Vandaag (Woensdag 7 mei 2014) tekende de gemeente een intentieovereenkomst met projectontwikkelaar Solarnova en Natuur & Milieu. Het plan: de realisatie van een zonnepark met 1400 panelen waar inwoners zelf duurzame energie kunnen opwekken.

Iedereen aan de zonnepanelen

Gezamenlijk duurzame energie opwekken met Barendrechtse inwoners. Dit is het doel van het zonnepark. De focus ligt op bewoners uit de postcodegebieden 2992, 2993 en 2994. Voor bewoners uit postcodegebied 2991 zoeken partijen een passende oplossing. Wie mee wil doen, koopt een of meerdere zonnepanelen en wordt lid van de op te richten coöperatie Solar Green Point Barendrecht A15. Wie meedoet, ontvangt een jaarlijkse korting op je energierekening. Hoe meer zonnepanelen, hoe hoger de korting.

‘Natuur & Milieu en Solarnova deden ons het voorstel om een zonnepark te realiseren. De gemeente Barendrecht onderschrijft initiatieven op het gebied van duurzame energie en heeft dit voorstel dan ook positief ontvangen. Dankzij dit zonnepark kunnen onze inwoners zelf energie opwekken en hun energierekening verlagen’ aldus Bas Nootenboom, demissionair wethouder Duurzaamheid van Barendrecht.

Project A15

Het zonnepark is onderdeel van Project A15, een initiatief van Natuur & Milieu en Milieudefensie. Het doel: in 2015 40.000 mensen in elektrische deelauto’s te laten rijden, op stroom afkomstig van windmolens en zonnepanelen uit het gebied rondom de A15.

‘Met dit zonnepark komt onze ambitie weer een stuk dichterbij. Het is bovendien fantastisch dat dit park precies langs de A15 staat. Een betere verbinding tussen zonne-energie en elektrisch rijden is niet mogelijk,’ aldus Tjerk Wagenaar, directeur van Natuur & Milieu.

Locatie

Het zonnepark wordt gebouwd op een terrein naast de afrit van de snelweg A15 bij het Vaanpark. Dit braakliggend stuk grond grenst aan een bedrijvenpark. De zonnepanelen worden geplaatst op een frame in rijen met 2 panelen boven elkaar.

Postcoderoos

Nieuwe wetgeving maakt het mogelijk dat iedereen van zonnestroom profiteert: de postcoderoosregeling. Kleinverbruikers uit postcode gebieden grenzend aan de plek van het zonnepark, kunnen meeprofiteren van zonne-energie zelf opwekken. Zonnepanelen zijn hierdoor niet alleen maar voorbehouden aan mensen die een groot bedrag kunnen voorfinancieren en over een geschikt dak beschikken. Deze afspraak komt uit het SER-energieakkoord dat de overheid vorig jaar met 40 maatschappelijke partijen sloot.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Milieu


Video: rtvrijnmond, BarendrechtNU

(Op alle video's berust copyright. Video's mogen zonder toestemming v.d. maker niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »