Film: "De Dorpskerk, portret van een 500 jarige" (Dorpskerk, Barendrecht)

BARENDRECHT – [Video] Ter gelegenheid van de viering van het 500 jarig bestaan van de Dorpskerk in 2012 is er een film gemaakt over dit oudste monument van Barendrecht. De DVD hiervan is toen verkocht ten bate van de Stichting Vrienden van de Dorpskerk.

De film is een beelddocument dat ons laat zien hoe dit gebouw nog steeds een belangrijke rol vervuld in de Barendrechtse samenleving. Daarom heeft de filmmaker de film toegevoegd aan zijn website basromeijnfilms zodat hij nu door iedereen kan worden bekeken.

Veel Barendrechters kennen het gebouw van buiten en van binnen, dus je vraagt je al gouw af, wat heeft een film daaraan toe te voegen. Maar zelfs voor de vaste kerkgangers, zijn er verrassende beelden vast gelegd. Een heel jaar van december tot november, zijner tijdens een reeks van activiteiten in en rond de kerk, filmopnamen gemaakt.

Het resultaat

Het is een 40 minuten durende caleidoscoop geworden van beeld en geluid over bekende en minder bekende kanten van het gebouw. We worden meegenomen met hulpkoster Henk Rienstra, de toren in, maken daar kennis met het oude uurwerk en de luidklok en werpen een blik tussen kap en plafond.

De Monumentenwacht inspecteert de bouwkundige staat, terwijl binnen de kerstboomploeg, met man en macht bezig is om de grote kerstboom overeind te krijgen en te versieren.

Een kerstconcert tijdens het Winterfeest volgt, waarna we pianospel getrakteerd worden bij een Zondagskoffieconcert.

Op 4 mei is de camera zowel in als buiten de kerk aanwezig voor een verslag van de dodenherdenking en kranslegging met medewerking van de Zangvereniging Cantando en de Harmonievereniging Barendrecht.

Op 5 mei volgen we een spetterende samenvatting van het Bevrijdingsconcert door de Harmonievereniging Barendrecht en de Harmonie Apollo uit Nieuwe Tonge.

Plots komt een bruidspaar in beeld voor een sfeervol verslag van een huwelijksbevestiging.

De stemming veranderd als de grafzerken, met suggestieve muziek, in beeld komen, waarna we Emma van Duin in actie zien bij een rondleiding over de zerken.

Een mooi slot vormen de beelden van de Kerstnachtdienst. We zien daarbij Hans van Gelder met handen en voeten op het orgel de zang begeleiden en onder tussen iets overleggen Johan Sonneveld van de Cantorij.

Kortom, de “De Dorpskerk, portret van een 500 jarige” is het bekijken waard.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Historie


Video: Bas Romeijn, BarendrechtNU

(Op alle video's berust copyright. Video's mogen zonder toestemming v.d. maker niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »