Fotoboek Barendrecht: Veranderingen in de 20ste eeuw

BARENDRECHT – [Foto’s] Bij Uitgeverij Deboektant Klaaswaal verschijnt op zaterdag 11 oktober a.s. het fotoboek getiteld ‘Barendrecht, veranderingen in de 20ste eeuw’. Het boek met meer dan 200 foto’s werd samengesteld door twee leden van de Historische Vereniging Barendrecht te weten Hans Verschoor en Leo van Wijk. Als onderwerp werd gekozen voor de veranderingen die het dorp door de jaren heen heeft ondergaan. Veranderingen, die zeker voor Barendrecht niet gering waren.

Fotoboek

Bij het samenstellen van het boek zijn beide heren samenstellers uitgegaan van een drieluik. Om het onderwerp zo juist mogelijk voor het voetlicht te krijgen, bedacht men telkens bij een omgeving hoe zag het plekje er bijvoorbeeld in 1960 uit. Maar hebben we ook een foto in het archief die de situatie wellicht voor de oorlog laat zien. Om dat dan vervolgens nog eens te benadrukken met een foto uit het heden. Op deze wijze ontstond een bijzonder aardig stukje geschiedenis van Barendrecht. Deze uitgave is daarom als het ware een visueel geschiedenisboek geworden.

Wat geeft er namelijk meer het bewijs van een verandering dan een foto. Daar kan werkelijk geen dorpsverhaal tegenop. Alleen al het straatbeeld, de vuilnisbakken, televisieantennes en al het andere straatmeubilair geeft de foto een tijdsbeeld mee. Neem de mode van de gefotografeerde mensen, het verkeer, de etalages, de vormgeving van de auto’s, de architectuur etc.. Fotografie geeft een realistisch beeld van hoe onze voorouders woonden, leefden en werkten.

Historische Vereniging

Daarom was deze opdracht aan de Historische Vereniging niet gering. Toch is het beide samenstellers gelukt om er een prachtig, goed gedocumenteerde uitgave van te maken, die het hart van de echte Barendrechter sneller zal doen kloppen. Maar de inhoud van het boek reikt verder, ook de jongere inwoners zullen zich door het duidelijke drieluik een beeld kunnen vormen hoe hun woonplaats er ooit heeft uitgezien. Tijdens het samenstellen waren niet alleen de fotoarchieven van belang, maar ook de gesprekken die er met de inwoners werden gevoerd op dit onderwerp. Dit alles gaf de juiste informatie bij al het fotomateriaal. Veel historische opnames komen uit het rijke archief van de Historische Vereniging Barendrecht, maar ook particulieren en verenigingen staken de helpende hand toe tijdens de voorbereidingen.

Bestellen

Aan de hand van meer dan 200 foto’s tonen de samenstellers hoe Barendrecht door de jaren heen veranderde. Vanaf zaterdag 11 oktober ligt het boek ‘Barendrecht, veranderingen in de 20ste eeuw’ voor een ieder bij de boekwinkel te koop tegen 29,95 euro. Digitaal bestellen via de webshop kan ook via deboektant.nlBekijk hier meer artikels uit de categorie Historie


Fotograaf: Historische Vereniging Barendrecht, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »