Video 1987: Afscheid bij weegbrug en koelhuis aan 1e Barendrechtseweg

BARENDRECHT – [Video] Onder de door woningbouw uit Barendrecht verdwenen agrarische activiteiten was ook een koelhuis met weegbrug. Dat was gevestigd aan de 1e Barendrechtseweg tegenover de begraafplaats en in 1954 door een aantal akkerbouwers en handelaren gesticht om aardappels langer te kunnen bewaren.

Door de droge zomer in 1957 die daarna omsloeg in veel neerslag, werden veel aardappels glazig en daardoor onverkoopbaar.  In samenwerking met de universiteit van Wageningen vond men een methode om de goede van de slechte aardappelen te scheiden door middel van een zoutbad. Dat werd een succes, zodat men vanuit heel West-Nederland de aardappels in Barendrecht liet sorteren.  Bij die wasserij kwam toen ook een verpakkerij.  In 1997 is het complex verkocht om plaats te maken voor woningbouw. Daarmee kwam er, waarschijnlijk tot opluchting van omwonenden, ook een einde aan het constante geluid van de koelmachines.

Toen de heer A. de Man in 1987 daar afscheid nam als bedrijfsleider is van hem en het bedrijf een video opgenomen. Bas Romeijn kreeg dit materiaal van oud bestuurslid Ad van Bergeijk en heeft het tot een korte reportage bewerkt. Daardoor kunnen we nu op een stukje agrarische geschiedenis van Barendrecht, want het filmpje is door hem als de 111de terugkijkfilm toegevoegd aan zijn website.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Historie


Video: Bas Romeijn, BarendrechtNU

(Op alle video's berust copyright. Video's mogen zonder toestemming v.d. maker niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »