Proef met sluiting OV-poortjes op station Barendrecht

BARENDRECHT – [Foto’s] De afgelopen twee dagen zijn in de ochtend en avond spits de OV-poortjes op Barendrecht gesloten geweest. Gedurende de spits kon er alleen op het station worden gekomen met een geldig vervoersbewijs. Volgens de NS is de sluiting op station Barendrecht een tweedaagse proef geweest.

Ondanks dat het inchecken door reizigers over het algemeen lukte lijken er toch nog genoeg verbeterpunten mogelijk. Zelf een positieve of negatieve ervaring met de gesloten OV-poortjes op het station? Laat het weten in een reactie.

Hulp

In de ochtendspits waren NS medewerkers aanwezig om reizigers te helpen. Ondanks dat de meeste mensen wel konden inchecken ging het merkbaar allemaal wat langzamer. Volgens het vervoersbedrijf hoef je niet te wachten tot de OV poortjes weer dicht gaan van je voorganger, maar in de praktijk wachten mensen hier wel op. Dit zal mede worden veroorzaakt doordat mensen met enige regelmaat poortjes in hun gezicht krijgen als blijkt dat deze toch ineens dichtgaan wanneer je erdoorheen loopt.

Kaartautomaat

Station Barendrecht heeft geen serviceloket of andere plaats waar je medewerkers om hulp kunt vragen. Reizigers zijn volledig afhankelijk van de kaartjesautomaten, of beter gezegd: kaartjesautomaat. Doordat de poortjes zijn gesloten is nog maar één automaat beschikbaar bij de hoofdingang op het parkeerdek. De andere automaat is pas te gebruiken als je al door de poortjes bent gegaan. Even een (gratis) krantje halen op het station door omwonenden is er niet meer bij, tenzij je €20 op je OV kaart zet als borg.

Opstoppingen

Tijdens de korte proef op station Barendrecht viel het op dat de rij van de éne automaat die er nog is de doorgang blokkeert naar de ov-poortjes. Mensen die wachten op hun beurt bij de automaat vormen een ‘muur’ voor de mensen die door de poortjes willen. Dit alles bij elkaar zorgde voor wat (kleine) opstoppingen waar niet alle (gehaaste) reizigers op zaten te wachten. De toegenomen drukte bij de poortjes is ook goed merkbaar als reizigers tijdens de spits uit een volle trein het station van Barendrecht willen verlaten.

Bij de hoofdingang op het parkeerdek zijn 2 keer 4 poortjes beschikbaar, maar een poortje is maar in één richting te gebruiken en deze ‘wandelrichting’ bepaald het systeem zelf. Zo was er in de ochtendspits maar één uit de vier poortjes beschikbaar om het station binnen te gaan.

Rotterdam Centraal

Vorige week hield de NS een grootschalige test met het sluiten van de poortjes op Rotterdam Centraal. Een permanente ingebruikname van de poortjes op dit station is voor langere tijd uitgesteld. Mensen konden zonder €20 op hun OV-kaart geen gebruik maken van de tunnel onder het spoor. Ook werden horeca en winkels in het station ineens onbereikbaar voor mensen die niet met de trein gaan reizen.

Foto’sBekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »