Moord Harderwater: Vrouw door 29 messteken om het leven gebracht (Barendrecht)

BARENDRECHT – [Update: Strafeis] Op vrijdag 28 juni 2013 werd de 35-jarige vrouw Rashida W. vermoord in haar woning aan het Harderwater in Barendrecht. Vandaag (Dinsdag 7 oktober 2014) stonden de twee verdachten van de moord, de man van de vrouw en zijn neef, voor de rechter. De neef zou meer dan 10 jaar geleden naar Nederland zijn gevlucht nadat de islamitische groepering Achmedia (geloofsovertuiging) in Pakistan werd verboden. De man en de vermoorde vrouw zouden 13 jaar geleden hun 2-jarige kind zijn verloren; het meisje overleed in het asielzoekerscentrum. Het echtpaar kwam eveneens uit Pakistan.

Alle informatie in dit artikel vanuit de rechtbank is afkomstig van Telegraaf rechtbankverslaggever (@)Saskia Belleman

29 messteken

De vrouw zou op de bewuste vrijdagochtend door 29 messteken om het leven zijn gebracht. Toen de politie rond half twee ‘s middags een melding kreeg en naar het adres ging, troffen ze de man al kotsend aan op de badkamer. Hij was zijn handen aan het wassen. De vrouw troffen ze op de grond aan in de slaapkamer. De man van de vrouw (Waheed) alarmeerde zelf de politie.

Een in een handdoek gerold mes, een bebloede broek en schoenen zijn na de steekpartij gedumpt. De politie vond deze later terug in vuilnisbakken bij een bushalte en bij het tankstation. In eerste instantie verklaarde de neef Amir dat hij met zijn tante had gevochten en haar met een mes stak.

Verhaal neef

De rechter hoorde vandaag (Dinsdag 7 oktober 2014) onder andere het verhaal aan van Amir W, de neef van de man. Oom Waheed (de man van de vermoorde vrouw) ving zijn neef op in Nederland en zou hem hebben geholpen bij het zoeken van een baan. Zijn oom was zijn steun nadat hij naar Nederland was gevlucht.

Over de moord vertelt de neef dat hij onder druk werd gezet door zijn oom. De dag voor de moord zou het echtpaar ruzie hebben gehad. Oom en neef spraken hier met elkaar over: de vrouw zou het leven van de man ruïneren. Ze zou volgens de neef “psychisch gek” zijn, een zelfmoordpoging hebben ondernomen, haar man willen vergiftigen, niet goed voor de kinderen zorgen en contact hebben gehad met andere mannen.  Hij vertelde zijn neef dat hij haar eigenlijk wilde vermoorden. Hij vroeg zijn neef Amir om hem te helpen. Neef Amir: “Waarom ga je niet scheiden?” Dat vond oom Waheed een vernedering.

Volgens de neef benadrukte oom Waheed hoeveel hij voor hem had gedaan. Hij voelde zich door zijn oom onder druk gezet en was naar eigen zeggen “psychisch helemaal in de war”.

De volgende ochtend

De neef hoopte dat de volgende ochtend alles zou zijn vergeten. De volgende ochtend spraken de twee er niet meer over. Totdat Amir naar zijn werk ging: de man vroeg zijn neef om zijn fiets één halte voor zijn werk neer te zetten.

Een paar uur later dook oom Waheed op in de werkplaats waar Amir werkte. Hij gaf zijn neef een petje. Waheed gaf zijn neef de opdracht om het petje op te zetten en naar huis te gaan. Amir: “Hij zei dat ik een handdoek op Rashida’s mond moest drukken en 1 keer in haar buik moest steken met een mes.“. Het moest lijken alsof de vrouw zelfmoord had gepleegd. Oom Waheed had al een handdoek klaargelegd op een eetkamerstoel, zei hij. Hij gaf Amir de sleutel van zijn huis, en droeg hem op erna terug te komen naar zijn werk. Behalve op de handdoek, wees oom Waheed zijn neef ook op de plek in de grote kast waar hij het mes kon vinden.

Steekpartij

Amir zegt dat hij niet de moed had om te doen wat zijn oom van hem vroeg: hij dwaalde door het huis. Uiteindelijk ging Amir naar boven, ging de slaapkamer binnen en stak Rashida in haar buik. Zijn tante werd wakker, greep Amirs hand en er ontstond een worsteling, zegt Amir. Die worsteling duurde 5 à 10 minuten. Zijn tante was sterker, zegt Amir. “Was bang dat ze mij met mes zou raken.

De twee raakten in gesprek: Rashida: “Waarom heb je dit gedaan?“. Amir: “Je hebt het leven van mijn oom moeilijk gemaakt en je hebt relatie met andere mannen.” De tante beloofde kennelijk beterschap. Ze zei dat ze de mobieltjes, waarmee ze kennelijk anderen belde, had weggegooid. Tante Rashida vroeg haar neef om een ambulance te bellen en de buren om hulp te vragen. Ze beloofde de neef dat ze zijn naam niet zou noemen. Ze vroeg hem het mes achter te laten. Terwijl hij keek welke buren er thuis waren, greep Rashida het mes en dreigde hem en zichzelf om te brengen, zegt Amir. Tijdens de nieuwe worsteling probeerde Amir Rashida het mes te ontfutselen.

Samen met zijn advocaat doet Amir voor hoe de worsteling volgens hem zou hebben plaatsgevonden. Amir gaat languit op de grond liggen en deed voor wat zijn tante deed. Zijn advocaat speelt de rol van Amir. Volgens Amir trokken ze beiden aan het mes, en belandde het mes door een ruk van de tante in haar hals: haar halsslagader werd doorgesneden.

Op dit punt toonde de rechter in de zaal beelden van waar overal steekwonden zijn aangetroffen. Rechter: “Hoe kan al dat letsel bij haar ontstaan terwijl zij sterker is, en u nergens verwondingen had?“. Neef Amir ontwijkt het beantwoorden van deze vraag. De steekwonden zaten zowel aan de voor als achterzijde van het lichaam, maar in plaats van duidelijkheid hierover vertelt Amir dat hij psychisch niet in orde was.

Hij voelt zich niet echt schuldig aan dood van Rashida. Zijn oom is schuldig.”Die heeft mijn en tante’s leven kapotgemaakt.” Neef Amir barstte los in religieuze ontboezemingen. Hij heeft spijt: tegenover God, zegt hij. Amir: “God weet alles. Niks blijft verborgen.” Maar God had hem een andere weg moeten wijzen, zegt hij.

Hij had niet de intentie om Rashida te doden, zegt Amir. “Ik beschouwde haar als moeder.” Vervolgens: Amir zegt spijt te hebben van de eerste steek die hij toebracht. “Daarna was mijn hoofd in de war.

Verhaal echtgenoot

De man van de vermoorde vrouw kwam aan het eind van de dag ook nog aan het woord. Volgens Waheed was het huwelijk met zijn vrouw goed. De rechtbank wilde weten hoe het zat met de contacten van Rashida met andere mannen. Volgens Waheed werd hij eens gebeld door een onbekende man die zei: “Rashida is geen nette vrouw, je moet haar begeleiden.” Verder ging hij daar op dat moment niet op in. Hij zei dat neef Amir liegt.

Volgens Waheed heeft Amir zijn tante gedood omdat hij ruzie met Rashida had, dit vindt de rechtbank onbegrijpelijk. Amir wordt opgevangen door het echtpaar, aan alle kanten geholpen, en dan doodt hij zijn tante? Tot op de dag van vandaag (Dinsdag 7 oktober 2014) weet Waheed niet waarom Amir Rashida doodde, vertelde hij.

Tegen de politie verklaarde Waheed eerder dat hij het gevoel had dat hij “moest kiezen”. “Uiteindelijk zou ik misschien worden afgemaakt en zouden mijn kinderen een rotleven krijgen.” Hij zei tegen de politie dat Amir “het” zou doen. En dat hij dus op de hoogte was. Hij heeft niet gezegd dat hij wist wat Amir ging doen, zegt Waheed nu; Amir gebruikte het woord vermoorden niet. Bij de politie zei Waheed: “Ja, ik wist dat hij mijn vrouw ging vermoorden. Ik begreep dat.” Ook zei Waheed dat Amir het plan bedacht. “Hij zei dat ik mijn vrouw moest stoppen, anders maakt zij van haar dochter ook een hoer.“.

In de rechtbank werden delen van het verhoor afgespeeld: Hij zegt meermalen expliciet dat hij wist wat zijn neef ging doen. Toen hij ‘s middags naar huis ging, wist Waheed dat zijn vrouw dood was. Waheed zegt dat hij niet zelf ‘iets’ aan zijn vrouw kon doen, dan zouden zijn kinderen hem kwijt zijn en een rotleven hebben. Hij protesteerde dus niet toen zijn neef aanbood om in te grijpen. Waheed: “Zij heeft gewoon mijn trots, en mijn familie, alles gewoon weggedaan. Zo schaamteloos.

Waheed gaf later aan dat hij wist wat Amir ging doen, maar dat dit niet sloeg op het moordplan van zijn neef. Volgens Waheed bedoelde hij dat hij wist dat Amir het overmaken van geld naar de familie in Sri Lanka zou regelen.

De Officier van justitie vindt de reactie van Waheed vreemd, nadat hij besefte dat Amir zijn vrouw had gedood. Hij belde niet 112, maar meldde zich rustig af bij zijn werkgever, en ging naar huis om een broodje te eten. Waheed reageerde: “Iedereen reageert anders.

Vervolg

De zaak zal morgen (Woensdag 8 oktober 2014) worden hervat in de rechtbank van Den Haag.

Update 8 oktober

De Officier van Justitie heeft vandaag (Dinsdag 7 oktober 2014) 18 jaar celstraf geëist tegen de echtgenoot (37) voor het geven van de opdracht tot het vermoorden van zijn echtgenote. Tegen de neef (26), verdacht van het daadwerkelijke doodsteken, werd 15 jaar geëist.

Volgens RTV Rijnmond heeft de 26-jarige neef van de vrouw bekend dat hij haar heeft gestoken. Hij zegt dat te hebben gedaan in opdracht van zijn oom, de echtgenoot van de vrouw. De echtgenoot ontkent echter iedere betrokkenheid bij de moord.

Volgens justitie heeft de man zijn vrouw laten ombrengen om zijn gezicht te redden. Het stel zou al langere tijd problemen hebben en de vrouw zou contacten hebben met andere mannen.

Oom Waheed stelt dat zijn neef op eigen houtje heeft gehandeld. Waheed barstte in snikken uit tijdens zijn slotwoord. Met de koran voor zich: “Ik zweer op God dat ik onschuldig ben. Ik hield zoveel van mijn vrouw. Ik deed alles voor haar.

De rechter doet op 4 november uitspraak over deze zaak.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »