Kalfje Foeke geboren bij De Kleine Duiker in Barendrecht

BARENDRECHT – [Foto’s + Update] Vanochtend (Vrijdag 20 juni 2014) is een kalfje geboren op De Kleine Duiker. De naam van het kalfje is Foeke. Moeder en kind mogen binnenkort lekker de wei in en een band met elkaar opbouwen. Tot aan de bevalling stond de koe binnen op stal. Dit om te voorkomen dat het kalfje in de sloot terecht zou komen: koeien maken graag gebruik van zwaartekracht en gaan bij een bevalling dan ook bergafwaarts liggen.

Het is eerder gebeurd dat een pasgeboren kalf in de sloot terechtkwam, en De Kleine Duiker wil dat graag voorkomen. Om die reden staat er nog een hoogzwangere koe op stal. Ze heeft gezelschap van een koe die eerder bevallen is en herstelt van een keizersnede.

Bevruchting

In de weide waar de koeien staan loopt ook een stier. De koeien worden op een natuurlijke manier gedekt waardoor kunstmatige inseminatie niet nodig is. Het is dan wel lastiger voorspellen wanneer een koe gaat bevallen.

Niet onthoornen

De koeien bij De Kleine Duiker worden niet onthoornd, zoals op vele boerderijen wel gebeurt. Consequentie is wel dat ze in de winter in de stal met hun hoofden tussen paaltjes vast staan. Dit moet om ervoor te zorgen dat ze elkaar niet verwonden. Voordeel is dat onze koeien echte koeien echte koeien blijven, met horens, natuurlijke dekking en een band tussen moeder en kind.

Dol op spruiten

Als de koeien binnen staan worden ze twee keer per dag gevoerd en krijgen ze elke dag een vers strobed. Een deel van hun voer bestaat uit… spruiten! De koeien zijn er dol op. Op melkvee- en vleesbedrijven mogen ze geen spruiten eten, omdat dit de smaak van de melk en het vlees beïnvloedt, maar bij ons mogen ze het dus wel eten.


Tweede kalfje

Gisteravond laat is het tweede kalfje geboren bij De Kleine Duiker. Zij heeft de naam Annelieke meegekregen.


Meer foto’s? facebook.com/DekleineDuikerBekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »