Huisaansluitingen voor glasvezelverbinding van start in Barendrecht: 185km glasvezelkabel

BARENDRECHT – Het aansluiten van woningen op het nieuwe glasvezelnetwerk is begonnen. Op 5 september werd de eerste woning aan de Steekkant in de wijk Meerwede door KPN aangesloten op het netwerk. Naar verwachting zijn in november van dit jaar alle huisaansluitingen in deze wijk voltooid.

Voor de ruim 19.000 huisaansluitingen in heel Barendrecht rolt KPN 185 kilometer glasvezelkabel uit. Aannemer VWT voert deze graafwerkzaamheden in opdracht van KPN uit. Nadat Carnisselande is aangesloten, volgt het oostelijk/centrum deel van Barendrecht. De wijken Havenkwartier, Waterkant, Vrijenburg en Vrijheidsakkers zijn als eerstvolgende aan de beurt. De bewoners worden geïnformeerd over de werkzaamheden.

Samenwerking

Regiodirecteur Jeroen van de Jagt van KPN: “Er is een goede samenwerking met de gemeente Barendrecht en lokale woningcorporaties. Daarnaast maken we qua graafwerkzaamheden mooie vorderingen. Zo hebben we sinds de start van de graafwerkzaamheden begin dit jaar, al 100 van de ruim 185 kilometer gegraven. Dat ging voorspoedig met minimale overlast voor de inwoners en weinig complicaties voor de uitvoerders. En op diezelfde voet gaan we verder om heel Barendrecht te voorzien van glasvezel.

Wethouder Lennart van der Linden van gemeente Barendrecht: “Het gebruik van internet neemt toe door onder andere thuiswerken, gamen en streamen. Het is goed dat we afgelopen week zijn gestart met het plaatsen van glasvezelaansluitingen in de woningen. Een mooie stap in ons doel om heel Barendrecht over een betere internetverbinding te laten beschikken.

Klachten: Scheve stoeptegels en arbeidsomstandigheden

Hoewel de regiodirecteur in (bovenstaand) persbericht van KPN aangeeft dat er minimale overlast voor omwonenden was, is er gedurende de eerste weken van werkzaamheden wel veelvuldig geklaagd (bij de gemeente Barendrecht alsook bij BarendrechtNU) over de graafwerkzaamheden: De meest voorkomende klacht was dat stoeptegels slecht werden teruggeplaatst (veel scheef liggende en uitstekende tegels, mensen die struikelden, etc). In maart werd de kruising Vrijenburglaan/Sandelhout afgesloten nadat er een gasleiding werd geraakt tijdens de graafwerkzaamheden.

Daarnaast waren er klachten over dat er in tuinen van inwoners werden gegraven waar bewoners geen toestemming voor hadden gegeven. Ook waren er zorgen over de werklieden, die vaak heel lange dagen moesten maken en/of er geen Nederlands sprekende leidinggevende op locatie was en/of dat er geen schaftkeet was voor de werklieden en/of dat er zowel in de tropische hitte -alsook in de stromende regen- lang moest worden doorgewerkt.

Een inwoner noemde het zelf: “arbeidsomstandigheden waarvan ik dacht dat dit vooroorlogs was.“Een ander noemde de omstandigheden schandalig: “Wij willen niet naar de WK voetbal, terecht hoor. Een grote groep buitenlandse jonge mensen die werken ongeveer van 07:00 tot 20.00 uur en worden echt niet afgelost. Er staat niet eens een keet voor ze, wel zo’n dixie. Echt schandalig” Nog een andere inwoner bevestigd dit beeld en zag hoe het personeel hun eten vanaf een stapeltje stenen moest eten, in plaats van in een bouwkeet of andere (overdekte) voorziening.

Bewoners zagen hoe de werklieden ‘s ochtends vroeg werden ‘gedropt’ door een busje, de hele dag aan het werk moesten (werkdagen van 11-12 uur) en soms pas in de loop van de avond weer werden opgehaald. Een inwoner meldde zelfs avondeten aan de werklieden te hebben gegeven, omdat ze om 20:00 uur ‘s avonds nog steeds niet waren opgehaald: “Wat ons opviel was dat een werkdag van 12u heel normaal is. De mannen werken de afgelopen weken in weer en wind, zonder voorzieningen van een keet of iets om een pauze te houden en even te schuilen/opwarmen. Tevens rijdt er een hele dag een soort opzichter rond die ze controleert. En de werklieden lopen ook niet in een normaal tempo, lopen in draf door de straat.



Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht



« | »