Verdachte aangehouden voor brandstichting aan de Berlagedreef

BARENDRECHT – In september 2020 werd er brand gesticht bij de voordeur van een woning aan de Berlagedreef in Barendrecht. De brandweer rukte met spoed uit en ook de politie moest direct in actie komen: De ex-partner van de bewoner bleek de brand te hebben aangestoken en nog in de buurt te zijn. De (inmiddels) 33-jarige man werd een straat verderop aangehouden.

Eind maart moest de man zich verantwoorden voor de rechter en afgelopen week werd er uitspraak gedaan: De man, die de tenlastegelegde bedreigingen en brandstichting in de rechtbank heeft bekend, heeft een grotendeels voorwaardelijke celstraf opgelegd gekregen. Hij krijgt een voorwaardelijke celstraf van 360 dagen, naast de maximale periode van 107 dagen die hij al in voorarrest heeft vastgezeten.

Eén van de zwaarste misdrijven

De rechters over de feiten: “De verdachte heeft brand gesticht in de brievenbus van de woning van het slachtoffer, zijn ex-vriendin. Dit heeft geleid tot brandschade aan die brievenbus, de opvangbak, de voordeur en enkele tassen. Dat de schade beperkt is gebleven, is niet aan het handelen van de verdachte te danken maar aan het adequaat optreden en ingrijpen van het slachtoffer en haar moeder, die de ontstane brand met emmers water hebben geblust. Brandstichting geldt als één van de zwaarste misdrijven die de wet kent, omdat als gevolg van dit delict onbeheersbare, zeer gevaarzettende situaties kunnen ontstaan. Het veroorzaakt dan ook grote angst en onrust bij de direct betrokkenen en in de samenleving in het algemeen.

De rechtbank heeft bij de uitspraak echter ook zowel in -verzwarende alsook in verlichtende omstandigheden- rekening gehouden met de volledige situatie: Een eerdere veroordeling in België, lage begaafdheid (niet overzien van gecompliceerde situaties), gebrekkige ontwikkeling van gedragskeuzes en het niet kunnen overzien van consequenties van handelen. Daarentegen behield de man zijn werk, heeft hij familie die hem helpt, heeft hij een stabiele thuissituatie, heeft de man zich aan zijn schorsingsvoorwaarden gehouden (na vrijlating) en merkt de rechter op dat de man in positieve zin zijn ‘toekomst anders heeft ingericht‘ De rechter acht de kans op herhaling klein, mede omdat de verstandhouding tussen de ex-partners inmiddels weer is ‘genormaliseerd’ en ze samen zoeken naar een goede/werkbare  omgangsregeling voor hun zoon.

Straf

De rechter is van oordeel dat de begane feiten niet anders dan met een gevangenisstraf bestraft kunnen worden. Het gaat echter om een voorwaardelijke straf van 360 dagen cel. Deze straf moet worden uitgezeten als de man in de komende 2 jaar weer de fout in gaat en wordt veroordeeld. Een taakstraf van 240 uur, zoals werd geëist door de officier van justitie, is niet opgelegd. De rechter acht dit overbodig en een te zware belasting op de man.

Artikelfoto: De zwartgeblakerde voordeur/brievenbus na de poging tot brandstichting in sept. 2020



Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht



« | »