Noodopvang voor max 50 asielzoekers op parkeerplaats Zuider Carnisseweg

BARENDRECHT – Burgemeester Govert Veldhuijzen is onaangenaam verrast door het bericht dat er geen juridische basis blijkt te zijn om noodopvang voor asielzoekers af te dwingen, zo meldt de gemeente vanochtend (Woensdag 12 januari 2022) in een persbericht. Maandagochtend schreef toenmalig demissionair staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer dat het nu gaat om een “dringend bestuurlijk verzoek“.

In het persbericht doet de burgemeester geen duidelijke uitspraak over het wel of niet doorgaan van de noodopvang na de ‘onaangename verrassing‘, hij benadrukt alleen dat er nog wel een crisis is en dat hij er eerder mee heeft ingestemd. Het persbericht wordt vervolgens afgesloten met de mededeling dat er een noodopvang aan de Zuider Carnisseweg zal komen in de laatste week van januari. De burgemeester van buurgemeente Albrandswaard liet gisteren (Dinsdag 11 januari 2022) al direct weten de voorbereidingen voor de noodopvang op te schorten, nu er geen verplichting blijkt te zijn.

Het verdere persbericht van de gemeente Barendrecht:

Burgemeester Veldhuijzen: “Hiermee wordt het vertrouwen in de rijksoverheid geschaad. We moeten erop kunnen rekenen dat een minister of staatssecretaris ons juiste informatie geeft. Ik vind het ronduit schandalig.

Voor de burgemeester verandert er niets aan de behoefte aan noodopvang: “Dat er geen juridische verplichting achter het verzoek zit, betekent niet dat er geen crisis in de asielopvang is. Er blijft grote behoefte aan noodopvang voor asielzoekers in Nederland. Daarom heb ik ermee ingestemd om een noodopvang in Barendrecht te realiseren.

Vanuit de gemeenteraad zijn daarover vragen gesteld (door Echt voor Barendrecht en de VVD Barendrecht, red), ook naar aanleiding van de beantwoording van de Kamervragen. De burgemeester zal die op korte termijn beantwoorden en daarna met de gemeenteraad bespreken.

Op de parkeerplaats aan de Zuider Carnisseweg in Barendrecht komt een noodopvang voor asielzoekers. Vanaf de laatste week van januari worden maximaal vijftig asielzoekers opgevangen. Naar verwachting geldt de noodopvang voor vier maanden.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »