Petitie tegen invoering van afvalpas 200 keer ondertekend: "Veel overlast van zwerfafval"

BARENDRECHT – Een inwoner van Barendrecht is 2 dagen geleden een petitie gestart tegen de invoering van het nieuwe afvalbeleid. Shanti Ramdhan constateerde meer overlast van zwerfafval nadat containers recent alleen nog konden worden geopend met een afvalpas. In de petitie (link) wordt de gemeente opgeroepen om de uitrol te stoppen en de containers open te houden zonder dat een afvalpas nodig is.

Op het moment van schrijven hebben 205 personen de petitie ondertekend (Update: 23:50 uur: Inmiddels 627). De ondertekenaars spreken zich uit tegen het resultaat van het nieuwe beleid: zwerfafval dumpingen, ongedierte en onhygiënische situaties bij de containers.

Zwerfafval

Raadslid Marcel Eichhorn van de PvdA Barendrecht stelde begin juni vragen aan de wethouder nadat ook hij een toename van zwerfafval had geconstateerd in Barendrecht. Een mogelijke suggestie hiervoor was de installatie van een ‘zwerfvuilklep’ in de bestaande containers, een concept waar in Dordrecht al met succes gebruik van wordt gemaakt: Een kleinere klep in dezelfde container waar klein afval in kan worden weggegooid zonder dat een afvalpas nodig is. Dit zou het weghalen van prullenbakken* kunnen compenseren. Eichhorn aan de wethouder: “Deelt de wethouder ons enthousiasme en zo ja op welke termijn denkt u de eerste zwerfvuilklep te installeren?

Wethouder Schaap lijkt in zijn beantwoording niet mee te gaan in het plan van de PvdA en met een eigen plan te komen: “Aangezien de ins en outs van de Dordtse zwerfvuilklepoplossing mij niet bekend zijn, kan ik uw enthousiasme in deze niet delen noch temperen. Wel zijn we in Barendrecht gestart met een proef om prullenbakken te integreren in/aan ondergrondse afvalcontainers” Nadere details over dit plan ontbreken echter in de beantwoording.

Eichhorn was voornemens om namens de PvdA Barendrecht een motie in de gemeenteraad in te dienen, maar zag hiervan af: “Wethouder Cees Schaap was onze motie al voor en is een pilot begonnen in Barendrecht door enkele van de ondergrondse containers te voorzien van een zwerfafvalluikje en om te kijken wat de kosten zouden zijn om het op alle containers aan te brengen.

Toelichting op verwijderde prullenbakken

* Tussen december 2019 en maart 2020 is door BarendrechtNU 6 keer navraag gedaan bij de gemeente over hoeveel prullenbakken er precies zijn en/of zouden worden weggehaald. Hier is nooit een concreet antwoord op gekomen, na maart 2020 is er helemaal geen antwoord meer gegeven op vragen.

In februari 2020 liet de gemeente alleen weten dat ze niet tot doel hebben om prullenbakken weg te halen. In de openbare ruimte was op dat moment echter duidelijk zichtbaar dat losse prullenbakken waren verdwenen of (naar onbekende bestemming waren) verplaatst. Dit gebeurde onder andere bij speelveldjes, parken en speeltuinen.

Afvalbakken zijn niet de oplossing tegen zwerfafval. De oplossing is dat mensen bewust omgaan met hun afval.”, aldus een woordvoerder van de gemeente in januari 2020: “Het doel van de gemeente is niet om bakken te verwijderen, maar op strategisch betere locaties te plaatsen. Hiervoor zijn plaatsingscriteria opgesteld en zijn vulgraadmetingen verricht. Wij verwijderen nooit zomaar een bak, hier wordt altijd eerst een sticker opgeplakt. Zo hebben de gebruikers de tijd om te reageren en kunnen wij in overleg. Mocht het gewenst zijn, blijft de bak uiteraard gewoon staan.”

Op de vraag hoeveel bakken toentertijd van een sticker zijn voorzien, is helaas ook geen antwoord meer gekomen. Wethouder Schaap gaf vorige maand aan dat er momenteel wordt gewerkt aan een nieuw ‘afvalbakkenplan’. Mogelijk volgen dan meer details over exacte aantallen.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »