Gemeente onderzoekt komst van discounter winkel in het centrum nabij 't Trefpunt

BARENDRECHT – In april startte de gemeente een onderzoek naar de mogelijke komst van een discounter naar het Achterom in Barendrecht. Deze zou naast gebouw ‘t Trefpunt kunnen worden gerealiseerd. Hier is momenteel een tijdelijk parkeerterrein is aangelegd (voormalige woningen Mr. Lohmanstraat).

De gemeente wilde eerder nog niet vertellen om wat voor soort bedrijven het precies ging. Vandaag (Woensdag 16 juni 2021) zijn de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek gepubliceerd. Uit een toelichting van wethouder Bults blijkt dat het gaat om verzoeken van supermarkten Aldi en de Lidl. Die hebben beide plannen ingediend voor de realisatie van een supermarkt én woningen.

Supermarkten

De gemeente heeft onderzoek laten doen naar de mogelijkheden (haalbaarheid) van een ‘discounter supermarkt’. Er is nog geen besluit genomen over of de supermarkt er echt komt. Het gaat om supermarkten met goedkopere segment prijzen voor de producten (“discounters“). Uit het onderzoek is niet alleen gebleken dat er ruimte is voor zo’n supermarkt aan het Achterom, maar dat supermarkten ook de belangrijkste trekkers zijn om publiek naar het centrum van Barendrecht te halen. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat Aldi zich, meer dan Lidl, blijft richten op de goedkopere producten.

Jumbo verhuizen

Een optie waar ook naar wordt gekeken is het verhuizen van de Jumbo supermarkt aan het Onderlangs. Deze onderneming heeft aangegeven plannen te hebben om uit te breiden, maar die mogelijkheden zijn op de huidige locatie beperkt, ook wat betreft parkeerruimte. Een optie die wordt bekeken is het verhuizen van de Jumbo naar de nieuwe locatie aan het Achterom en het huisvesten van de nieuwe discounter in het huidige pand van de Jumbo. Het college nodigt de gemeenteraad uit om mee te denken in de overwegingen en te maken keuzes.

Wethouder Bults: “Concluderend kan er gesteld worden dat er voldoende ruimte is om een discount-supermarkt toe te voegen aan het centrum. Het heeft zelfs een versterkend effect voor het gehele centrum, waardoor ook de toekomstbestendigheid van het centrum verbeterd wordt.

Vierkante meters

Uit het onderzoek is tevens gebleken dat in Barendrecht 25% van de vierkante meters winkel in het centrum uit supermarkten bestaan (Albert Heijn 1.500m² en Jumbo 1.200m²). In andere gemeenten nemen supermarkten gemiddeld 43% van de totale vloeroppervlak voor hun rekening. Daar staat echter tegenover dat 75% van de winkeloppervlakte buiten het centrum van Barendrecht (zoals Boon’s Markt en de Dirk) ruim boven het gemiddelde van andere gemeenten ligt (57%).Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »