Dorpskerk in Oude Dorpskern van Barendrecht (Dorpsstraat)

BARENDRECHT – De gemeente Barendrecht gaat de komende maanden met kerkeigenaren in gesprek over de toekomst van de kerkgebouwen in de gemeente, om zo samen een Kerkenvisie voor Barendrecht op te stellen. Dat kondigde wethouder Proos vandaag (Woensdag 28 april 2021) aan in een brief aan de gemeenteraad (PDF). De komende weken worden kerkeigenaren uitgenodigd om mee te doen. De gemeente start vervolgens met verkennende gesprekken en hoopt eind van het jaar een Kerkenvisie vast te kunnen stellen.

Kerkgebouwen zijn niet weg te denken uit het straatbeeld. Ze vormen een, vaak beeldbepalend, onderdeel van het aangezicht van dorp of stad. Daarnaast hebben ze vaak een emotionele waarde, ook voor mensen die er geen gebruik (meer) van maken. Voor veel kerkeigenaren is het echter moeilijk om op termijn hun kerkgebouw aan te houden of te blijven onderhouden.

Behoud religieus erfgoed

Wethouder Proos: “Kerken en andere religieuze gebouwen vormen met elkaar het religieus erfgoed van Nederland. Om dit in de toekomst te behouden is het belangrijk dat eigenaren met elkaar een visie ontwikkelen. Dit gebeurt overal in Nederland en wordt gestimuleerd door de landelijke overheid. Wij hebben hiervoor als gemeente dan ook een subsidie ontvangen.” De gemeente is geen eigenaar van de kerkgebouwen, maar gaat wel samen met de kerkgemeenschappen aan de slag.

Bij het opstellen van de Kerkenvisie inventariseert de gemeente, samen met de kerkeigenaren, de toekomstige ontwikkelingen. Daarbij wordt gekeken naar ontwikkelingen bij de kerkgemeenten: is er groei of juist afname van kerkleden? Ook worden de behoeftes van de kerken in beeld gebracht. Hoe zijn de kerkgemeenten bezig met het toekomstbestendig maken van de kerkgebouwen? Welke hulp en behoeften hebben zij daarbij? Is er kans op leegstand, verkoop op termijn of herbestemming? De Kerkenvisie die hieruit voortkomt is uiteindelijk het resultaat van alle gesprekspartners samen.

Verkennende gesprekken kerkeigenaren

De komende weken nodigt de gemeente kerkeigenaren uit om mee te doen en zijn er tot aan de zomer verkennende gesprekken gepland. In het najaar hoopt de gemeente nog een live bijeenkomst te organiseren voor alle kerkeigenaren en wordt de conceptversie van de Kerkenvisie voorgelegd aan de kerkeigenaren. De verwachting is dat de gemeente aan het einde van 2021 de Kerkenvisie kan vaststellen.

Meedenken

Kerkeigenaren die in contact willen komen met de gemeente over de Kerkenvisie, kunnen de gemeente mailen via kerkenvisie@barendrecht.nl. Ook inwoners, partners en erfgoedorganisaties die ideeën hebben voor de Kerkenvisie kunnen bij de gemeente terecht via dit e-mailadres.

Artikelfoto: De Dorpskerk in de Oude Dorpskern van BarendrechtBekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »