Nazaat van Anne Frankboom geplant in het centrum van Barendrecht: "Optimisme en vertrouwen in de toekomst"

BARENDRECHT – In Barendrecht is afgelopen woensdag een Anne Frankboom geplant, een nazaat van de paardenkastanje die Anne Frank vanuit haar onderduikplek kon zien. Wethouder Cees Schaap, de voorzitters van Stichting 4 mei Herdenking Barendrecht en Barendrecht Viert Vrijheid waren hierbij aanwezig, net als de kinderburgemeester en voormalig kinderburgemeester.

Wethouder Cees Schaap: “Bomen leven veel langer dan mensen. Generaties lang markeren ze bijzondere plaatsen en symboliseren ze trouw en groei. Het planten van een Anne Frankboom houdt niet alleen de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend, maar het is ook een daad van optimisme en vertrouwen in de toekomst.

Binnenlandse Baan

De Anne Frankboom is geplant op het grasveld tegenover gebouw ‘Maashoek’, op de hoek van de Binnenlandse Baan met de Maasstraat. Na een korte toespraak van wethouder Schaap lazen kinderburgemeester Iglaas Adnaan en voormalig kinderburgemeester Anaïs Swirc passages over de boom voor uit ‘Het Achterhuis’, het dagboek van Anne Frank.

Informatiebord

Er werd ook een informatiebord onthuld. Daarop staat beknopt de geschiedenis van Anne Frank, haar dagboek en het lot van de Joodse bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog weergegeven. De boom kan daarmee ook een belangrijke rol spelen bij het herdenken van het vreselijke lot van de Joodse bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Contact met de natuur

Anne Frank keek vanuit haar onderduikplek, het Achterhuis, uit op een witte paardenkastanje. Ze schrijft in haar dagboek een aantal keer over de boom. Het was haar enige contact met de natuur en ze las er de wisseling van de seizoenen aan af. In 2010 is de boom tijdens een zomerstorm omgewaaid. Zaailingen ervan zijn veiliggesteld door vrijwilligers van twee stichtingen. In samenwerking met een boomkwekerij is ervoor gezorgd dat nazaten van de oorspronkelijke Anne Frankboom blijvend beschikbaar zijn.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »