Gaatkensplas, kronkelbrug, Gaatkensbult

BARENDRECHT – Waterschap Hollandse Delta (WHD) begint vandaag (Dinsdag 26 mei 2020) met een groot onderzoek naar de visstand in de Gaatkensplas in Barendrecht. Met dit onderzoek wordt invulling gegeven aan de Europese regels voor waterkwaliteit die in de KaderRichtlijnWater (KRW) staan, aldus het Waterschap.

Tijdens het onderzoek kijken we hoeveel vissen er in het water leven, welke soort vissen het zijn en hoe hun conditie is. De resultaten van het onderzoek bieden goed inzicht in de kwaliteit van ons water. Dit onderzoek naar de visstand is een belangrijke graadmeter voor de waterkwaliteit,” aldus heemraad Johan van Driel.

Start in Barendrecht

Vandaag is de eerste onderzoeksdag bij de Gaatkensplas en Koedoodse Plas in Barendrecht. Medewerkers van ecologisch adviesbureau ATKB en visserijbedrijf Kooistra Vissen vangen de vissen, onderzoeken ze en zetten ze daarna levend weer terug. WHD:

Bij deze werkzaamheden houden ze uitgebreid rekening met de omstandigheden. Zo wordt er bij warm weer volgens een tropenrooster gewerkt, worden de vissen in grotere kuipen met extra beluchting gehouden en vinden de onderzoeken zo veel mogelijk in de schaduw plaats.

Waterkwaliteit

Heemraad watersysteem en klimaat Johan van Driel benadrukt het belang van dit onderzoek: “Het is mijn ambitie om de opgave die we hebben op het gebied van waterkwaliteit te versnellen. Daarvoor moeten we weten hoe we er nu voor staan en dit onderzoek levert daaraan een belangrijke bijdrage.

Vervolg en resultaten

Na Barendrecht volgen vanaf half juli andere locaties van waterschap Hollandse Delta. Uiteindelijk worden alle 43 watergangen die in ons gebied aangemerkt zijn als waterlichaam in de KaderRichtlijnWater (KRW), onderzocht. Het veldwerk van het onderzoek neemt ongeveer 6 maanden in beslag. De onderzoeksresultaten worden eind 2020 verwacht.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »