Burgemeester wil intensievere aanpak van ondermijnende en georganiseerde criminaliteit in Barendrecht

BARENDRECHT – Burgemeester van Belzen heeft de gemeenteraad om een extra investering gevraagd voor de aanpak van ondermijnde en georganiseerde criminaliteit in Barendrecht. Specifiek wordt er gevraagd om €51.434 op te nemen in de meerjarenbegroting van 2019 zodat er één extra FTE aan het werk kan worden gezet voor het inventariseren en aanpakken van deze vorm van criminaliteit.

Bij ‘ondermijning’ komen de boven- en onderwereld zo dicht bij elkaar dat het lastig(er) is voor de autoriteiten om criminaliteit op te sporen. Zo kan bijvoorbeeld een kapsalon worden gebruikt om geld wit te wassen en valt dat alleen maar op omdat er nooit klanten (of een kapper) op het adres van de kapsalon aanwezig zijn.

Aanpak

Burgemeester van Belzen benadrukte tijdens een oriënterende commissievergadering in het gemeentehuis hoe belangrijk hij deze stap acht. De extra ‘mensenkracht’ op de afdeling Openbare orde en Veiligheid is o.a. nodig omdat dit in Rotterdam (haven) en Brabant (Moerdijk) al gaande is. Daardoor wordt de druk op Barendrecht ook groter. Van Belzen: “We moeten pro-actief zijn, dit moet ons motiveren om het te gaan doen. We moeten er rekening mee houden dat als je het niet doet, bepaalde zaken niet meer beheersbaar zijn.

De aanpak (pdf) moet dan ook voorkomen dat Barendrecht de negatieve gevolgen van het waterbedeffect ondervindt: “Malafide bedrijven verdwijnen en zetten elders hun activiteiten voort. Het is belangrijk dat Barendrecht niet de toegangspoort voor deze bedrijven wordt. Wanneer de gemeente de aanpak, net zoals de omringende gemeenten, intensiveert wordt dit waterbedeffect voorkomen.

14 signalen van ondermijning

Het doel van de extra FTE (1 voltijds medewerker) is dan ook om inzicht te krijgen in of/hoe ondermijnende criminaliteit actief is in Barendrecht. De burgemeester heeft de commissie/raadsleden toegezegd om ze van deze stappen op de hoogte te houden: via openbare brieven en/of via geheime vergaderingen.

Er zijn momenteel 14 signalen van ondermijnende criminaliteit in Barendrecht, maar er is meer menskracht nodig om deze te onderzoeken en aanpakken. Ook wil de burgemeester met deze extra ‘denkkracht’ dat er meer datagedreven onderzoek zal plaatsvinden. Daardoor moet de gemeente minder afhankelijk zijn van tips/meldingen en ook zelf o.b.v. de beschikbare data afwijkende patronen herkennen.

Gemeenteraad

De gemeenteraad van Barendrecht gaat het onderwerp a.s. dinsdagavond bespreken tijdens de raadsvergadering, maar het lijkt erop dat alle partijen het voorstel (danwel niet met aanpassingen/aanvullingen) zullen steunen.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »