Eis: 8 jaar cel voor dodelijk ongeval met vrachtauto op rotonde Bijdorpplein in Barendrecht

[Update: Uitspraak hoger beroep] De advocaat-generaal (OM) in Den Haag heeft vandaag (Vrijdag 1 november 2013) in hoger beroep 8 jaar celstraf geëist tegen een man uit Barendrecht die op 8 april 2011 op de rotonde Bijdorpplein in Barendrecht een 47-jarige man doodreed.

Foto: Reconstructie van het ongeval door de politie/recherche op 1 mei 2011.

Feiten in de visie van het OM

Verdachte werkte als zelfstandig vrachtwagenchauffeur; hij verrichtte opdrachten voor het transportbedrijf van het latere slachtoffer. Op de bewuste dag hadden verdachte en het slachtoffer een woordenwisseling over het inleveren van de trekker. Verdachte reed vervolgens met de trekker weg terwijl het slachtoffer hem meermalen probeerde tegen te houden. De reactie van verdachte was om telkens een beetje gas te geven, om daarna weer af te remmen. Dat herhaalde zich een paar keer. Het slachtoffer ging tenslotte zelfs aan de voorkant van de cabine hangen. Op een rotonde gekomen remde verdachte af en ging het slachtoffer voor de trekker staan. Na korte tijd gaf verdachte gas; het slachtoffer liep naar achteren, struikelde en werd overreden door de trekker met verdachte achter het stuur. Het slachtoffer werd nog een stukje meegesleurd en overleed vrijwel meteen.

Het OM is van mening dat verdachte de man opzettelijk heeft doodgereden en dat daarmee sprake is van doodslag. “Uit camerabeelden, tachograafonderzoek en uit de verklaringen van ooggetuigen blijkt van een zodanig rijgedrag van verdachte als bestuurder van de trekker die tegen en over het slachtoffer reed, dat bij deze gedragingen sprake is van het iemand opzettelijk om het leven brengen, doodslag dus”, aldus het OM.

Het OM vindt dat alleen een gevangenisstraf van aanzienlijke duur recht doet aan de ernst van het feit. “Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan een van de meest ernstige misdrijven uit het Wetboek van Strafrecht, te weten doodslag. Verdachte is verantwoordelijk voor de dood van het slachtoffer en alle verdriet voor nabestaanden, familie en vrienden. Verdachte heeft niet alleen het leven genomen van het slachtoffer, maar is daarna gewoon doorgereden, zonder zich van de gevolgen te vergewissen. Veel mensen waren getuige van het gebeuren. Verdachte toont weinig inzicht in zijn rol als verantwoordelijke dader; hij heeft eerder oog voor het feit dat hij zich slachtoffer ziet van een wanprestatie uit zakelijk oogpunt en van het onterecht moeten achterlaten van de door hem gebruikte trekker. Een celstraf van 8 jaar is passend en geboden, aldus het OM.

De rechtbank veroordeelde verdachte eerder tot 8 jaar cel voor doodslag na een eis van de officier van justitie van 8 jaar eveneens voor doodslag. Verdachte stelde hoger beroep in.

De uitspraak is (naar verwachting) over twee weken.

Uitspraak in hoger beroep

Het Hof in Den Haag heeft in het hoger beroep, in overeenstemming met de eis van het Openbaar Ministerie, een celstraf van 8 jaar opgelegd voor doodslag in het verkeer.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »