Enthousiasme en scepsis over jongerenwoningen Zuideinde: Vanaf april inschrijvingen mogelijk voor kamer vanaf €569

BARENDRECHT – [Foto’s] De (jongeren)woningen in het voormalige kantoorpand aan Zuideinde 80 moeten vanaf 1 april beschikbaar komen voor geïnteresseerden. Dit bleek afgelopen donderdag tijdens een thema-avond over jongerenhuisvesting, georganiseerd door de lokale politieke partij Echt voor Barendrecht.

Initiatiefnemer Michel van den Meerendonk liet weten dat inschrijvingen voor de 57 woningen (3 verdiepingen, 25 m² tot 46 m² per kamer) vanaf 1 april mogelijk moet zijn. Huurprijzen van de ‘micro woningen’ starten naar verwachting rond de €569, dit is inclusief een aantal gedeelde voorzieningen (o.a. 24/7 beheer, fitness ruimte) en een gemeubileerde kamer.

Thema-avond over jongerenhuisvesting

Tijdens de avond, welke werd gehouden in het betreffende pand aan het Zuideinde, werd gediscussieerd over de huidige mogelijkheden voor huisvesting van jongeren en over wat er in de toekomst kan worden gedaan om huisvesting voor (Barendrechtse) jongeren te realiseren.

Onder de aanwezige jongeren en ouders was enthousiasme en scepsis over de nieuwe vorm van huisvesting zoals deze aan het Zuideinde wordt gerealiseerd: “Leuk voor studenten, maar niet voor mensen met een vaste baan die op zoek zijn naar een huis. Hier krijg je een kantoorpand, met de keuken tegenover je bed, dat is niet een echt huis. Ik zie het niet voor me dat ik hier ga wonen, als ik eerlijk ben“. De vrouw merkt tevens op dat een echte woning bijna onbetaalbaar is voor alleenstaanden en dat je bijna geforceerd wordt om samen te gaan wonen, met een partner of een vriend(in).

Studentenkamer versus jongerenwoning

Een andere aanwezige zag eventuele problemen m.b.t. de veiligheid door het samenvoegen van de verschillende doelgroepen (o.a. studenten, seizoensarbeiders, statushouders). Ook de sociale controle in het gebied zou minimaal zijn vanwege het gebrek aan bewoning. Twee jongedames vinden dat echter overdreven: het is een mooi plekje om te starten met het idee om binnen 1 á 2 jaar te kunnen doorstromen, zo beredeneerden ze. Vooral de grotere ruimtes spraken de dames aan. Andere aanwezigen zien ook wel mogelijkheden met de huurkamers aan het Zuideinde, maar in de meeste gevallen niet voor zichzelf: “Niet alles moet worden gericht op studenten“, stelde één van de aanwezigen.

Ter info: Het project aan het Zuideinde had voorheen de naam ‘Het Station’, tijdens de laatste presentatie werd er naar het project gerefereerd als ‘Project SPRING’.

Fotoalbum: Presentatie door Lennart van der Linden (EVB), een aantal foto’s van een kleinere kamer (modelwoning), gevolgd door een aantal foto’s van twee grotere kamers op de 1e verdieping.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht


Fotograaf: Jordi Menheer, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »