Jongetje (5) gewond door sap uit berenklauw langs de Middeldijk

BARENDRECHT – Sinds enkele jaren komt in de gemeente Barendrecht berenklauw voor. Vooral de reuzenberenklauw kan bij aanraking tot brandwonden leiden. Daarom bestrijdt de gemeente deze plant in de openbare ruimte.

De gemeente bestrijdt reuzenberenklauw al jaren door ze regelmatig af te maaien of de wortels af te steken: “Hiermee verkleinen we de kans dat iemand in aanraking komt met deze plant en proberen we de planten uit te putten, zodat ze uiteindelijk niet meer terugkomen. Ook gaan we een proef doen om deze planten gericht te bestrijden met chemische bestrijdingsmiddelen“, aldus de gemeente.

Berenklauw

In Nederland kennen we twee soorten berenklauw: de gewone berenklauw en de reuzenberenklauw. De gewone berenklauw levert over het algemeen geen problemen op. Anders is dit bij de reuzenberenklauw. Bij aanraking van deze plant kunnen brandwonden ontstaan. De reuzenberenklauw kan wel vier meter hoog worden, bloeit in de zomer met grote witte bloemschermen en is te herkennen aan zijn gekartelde bladeren. In tegenstelling tot de gewone berenklauw zitten op de dikke stengels van de reuzenberenklauw rode vlekken.

Melden

Ziet u reuzenberenklauw in de openbare ruimte van de gemeente Barendrecht? Meld dat dan via de website barendrecht.nl (Melding buitenruimte) of bel het klantcontactcentrum op 14 0180. Ook kan reuzenberenklauw gemeld worden via WhatsApp 06-46986326, Facebook @gemeentebarendrecht, Twitter @barendrechtzh inclusief een foto, locatie en/of locatiebeschrijving. Tot afgelopen week ontving de gemeente dit jaar 11 meldingen over de plant.

Wilt u berenklauw uit uw eigen tuin verwijderen? Draag dan beschermende kleding en handschoenen!

Planten die niet op gemeentegrond staan, worden niet door de gemeente bestreden. Deze taak ligt bij de organisaties die verantwoordelijk zijn voor het beheer in het gebied (zoals waterschap, natuuren recreatieschap, ProRail/NS.) Ook bestrijdt de gemeente geen reuzenberenklauw op particulier terrein.

Voorkomen is beter dan genezen!

Berenklauw geeft alleen overlast als deze wordt aangeraakt. Het advies is dan ook om contact met deze plant te vermijden, ook als ze al is afgemaaid. Zolang de plant nog groen is en niet is verdroogd, kan ze brandwonden veroorzaken. Verder kunnen kinderen gewaarschuwd worden voor de gevaren van reuzenberenklauw en geleerd worden de plant te herkennen. Ook is het verstandig om op plaatsen waar berenklauw groeit, uw hond kort aan de lijn te houden.

Wat te doen na contact met reuzenberenklauw?

Vooral als de zon schijnt, kan het sap van de reuzenberenklauw leiden tot beschadiging van de huid. Als u reuzenberenklauw heeft aangeraakt, moet u het volgende doen:

  • Spoel onmiddellijk de plek overvloedig met koud tot lauw water;
  • Bedek de huid na het afspoelen tegen het zonlicht en blijf een week uit de zon;
  • Ga naar de huisarts zodra er huidletsel is te zien;
  • Heeft u het sap in de ogen gekregen? Spoel direct de ogen uit met veel water en neem contact op met de huisarts;
  • Heeft u het sap in de mond gekregen? Ga direct naar de spoedeisende hulp (SEH).

 



Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht



« | »