Jongetje (5) gewond door sap uit berenklauw langs de Middeldijk

BARENDRECHT – Een 5-jarig jongetje is vorige week gewond geraakt toen hij in aanraking kwam met een berenklauw plant langs de Middeldijk. Dit blijkt uit vragen die D66 aan het college heeft gesteld.

Het is vooralsnog niet duidelijk of de betreffende plant langs het wandelpad uit zichzelf is geknapt, waardoor het gevaarlijke sap vrij is gekomen, of dat dit door groenonderhoud of door andere omstandigheden komt. Het sap van de berenklauw kan (in combinatie met zonlicht) ernstige (brand)wonden veroorzaken.

Berenklauw

D66 hoorde het verhaal van omwonenden en heeft het college inmiddels verzocht actie te ondernemen. Raadslid Marianne Tijssen: “De D66 fractie is gaan kijken op de locatie aan de Middeldijk ter hoogte van ter Leede en er was heel veel berenklauw aanwezig, gelukkig nauwelijks direct aan het wandelpad. Het is wel een pad dat veel wordt gebruikt door bewoners en kinderen van de wijk Ter Leede die op de OBS de Tweemaster of CSG de Ark zitten.”

Meldingen

Het raadslid geeft aan dat er, zo blijkt uit gesprekken met omwonenden, meerdere meldingen zijn gemaakt aan de gemeente over de aanwezigheid van berenklauw. Ze wil daarom weten wat de gemeente met deze meldingen heeft gedaan.

De partij zou graag zien dat de gemeente berenklauw langs wandel- en fietspaden weghaalt. “Voorlichten is wat ons betreft zeker iets wat moet gebeuren zodat kinderen en volwassenen weten dat ze de berenklauw moeten mijden, zeker als de plant kapot is en sap lekt“, zo vult mevrouw Tijssen daarop aan.

Verwondingen jongetje

Marianne Tijssen sprak met de ouders van het jongetje en geeft aan dat het inmiddels een stuk beter met hem gaat: “Eerst dachten ze dat het een muggenbeet met een allergische reactie was, maar het werd alleen maar erger en via de huisarts werden ze doorverwezen naar het ziekenhuis. Er was een flinke blaar bij gekomen. Helaas is die open gegaan en hij krijgt nu antibiotica. Na een week kon de schoen weer aan.

Foto: BarendrechtNU ontving begin juni een melding over de aanwezigheid van berenklauw langs paden in de Zuidpolder. De melder werd door de gemeente toen doorgestuurd naar Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »