Gemeentehuisplein (Binnenhof) Barendrecht

BARENDRECHT – De gemeente Barendrecht kan de komende jaren fors meer besteden dan tot voor kort werd aangenomen. Dat blijkt uit een brief van de Rijksoverheid aan de gemeente. Het voordeel ten opzichte van eerdere cijfers loopt op van 830.000 euro dit jaar tot 2,3 miljoen in 2021. De uitkering uit het zogenoemde Gemeentefonds van het Rijk is de belangrijkste inkomstenbron voor een gemeente.

Volgens wethouder Lennart van der Linden (financiën) zijn deze forse meevallers erg welkom voor Barendrecht. ,,Het betekent in de eerste plaats dat er voor het huidige gemeentebestuur meer financiële armslag is om ambities en plannen te verwezenlijken. Daarnaast zal ook het nieuwe bestuur, dat na de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar wordt gevormd, blij zijn met dit extra geld in de komende jaren.

Voorjaarsnota

Het Barendrechtse college heeft de nieuwe financiële vooruitzichten meteen verwerkt in de Voorjaarsnota, waarover de gemeenteraad zich op dinsdag 4 juli uitspreekt. De Voorjaarsnota maakt duidelijk hoe het gemeentelijke huishoudboekje er in het volgende jaar uit zal zien en is een voorloper van de begroting. Via de voorjaarsnota bepaalt de raad waar eventueel extra geld aan uitgegeven gaat worden. De nieuwe cijfers houden onder meer in dat de tekorten in het sociaal domein (zorg, jeugdzorg, werk en inkomen) aanzienlijk zijn teruggebracht.

Voordat de gemeenteraad zich erover uitspreekt staat de Voorjaarsnota, met de aangepaste cijfers, aanstaande maandag op de agenda van de raadscommissie Planning en Control.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »