Cybercrime: Virus

BARENDRECHT – Een 26-jarige man uit Barendrecht is vandaag (Dinsdag 24 januari 2017) in hoger beroep veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 4 jaar en 6 maanden voor het plegen van cyberdiefstal. Hij brak samen met een andere man in op internetrekeningen.

De Barendrechter moest eigenlijk 3 jaar zitten, maar hij ging in hoger beroep. De straf in deze laatste uitspraak is fors hoger uitgekomen.

Internetoplichting

Het tweetal brak in op online bankrekeningen van nietsvermoedende internetters. Via echt uitziende nepwebsites van banken werden mensen verleid om een stuk software te downloaden, dit bleek malware om nog meer (bank)gegevens te ontfutselen. Dit gebeurde ook via Android smartphones en op deze manier wisten de cybercriminelen TAN-codes te onderscheppen. Bij de Rabobank en ING werd via deze manier in totaal zo’n €60.000 gestolen. De verdachte heeft o.a. voor €13.000 aan bitcoins (anonieme digitale munteenheid) gekocht, dit deed hij “via het computernetwerk van een garagebedrijf, waartoe hij ook op onrechtmatige wijze toegang had verkregen.

Vertrouwen elektronische betaalverkeer

In de uitspraak valt te lezen: “Er is sprake van ernstige strafbare feiten. Met de rechtbank is het hof van oordeel dat de verdachte en zijn medeverdachten het Nederlandse systeem van internetbankieren op grove wijze hebben aangevallen. Niet alleen een groot aantal rekeninghouders, maar ook bankinstellingen zijn gedupeerd geraakt. Daarnaast is het vertrouwen dat een ieder moet kunnen hebben in de integriteit van het elektronische betalingsverkeer geschaad. Het wegvallen van dat vertrouwen zou het maatschappelijk en economisch verkeer kunnen ontwrichten. Verreweg de meeste personen en bedrijven zijn namelijk afhankelijk van dit systeem van betalingsverkeer. (…) Het hof is – alles overwegende – van oordeel dat slechts een geheel onvoorwaardelijke gevangenisstraf (…) een passende en geboden reactie vormt.

Foto: Yuri Samoilov (CC BY 2.0)Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »