20 bomen gekapt in wijk Waterkant, aanleg plantenvakken voor nieuwe bomen

BARENDRECHT – De gemeente Barendrecht heeft afgelopen week bomen gekapt in de wijk Waterkant. Bomen aan het Steurwater, Steekkant, Scharwater, Weerkant, Haringwater en Kuilkant zijn vorige week weggehaald zodat er weer een raamwerk of panelen in kunnen worden geplaatst.

De gemeente stelt dat “uit onderzoek is gebleken dat de bestrating (…) op diverse locaties in slechte staat is. Er zijn veel oneffenheden in de bestrating. De wortels van de bomen groeien te veel aan de oppervlakte in plaats van naar beneden en drukken de stenen in de straat omhoog.

Vervangen

Om dit probleem te herstellen heeft de gemeente een vergunning aangevraagd om 20 bomen te kappen aan de Kuilkant en deze later te vervangen. De gemeente gaat een ander soort bomen terug plaatsen “die beter passen bij de omstandigheden in de straat“. Naast de 20 bomen uit de vergunning zijn er volgens de plannen nog 26 extra bomen gekapt waarvan geen vergunning bekend is: Haringwater (4x), Steurwater (4x) en Steekkant (8x) en Weerkant (10x).

GroenLinks heeft vragen gesteld aan de verantwoordelijk wethouder over de kwestie. De partij wil o.a. weten wat voor soort bomen er terug komen en wat de overwegingen zijn geweest. Ook vraagt de partij of en wat er al eerder is gedaan om de schade te beperken zodat bomenkap had kunnen worden voorkomen.

Aanpassingen

Aan de Kuilkant zullen 4 bomen tussen de parkeerplaatsen niet terug komen, deze worden gecompenseerd met 4 bomen aan de andere kant van de straat, in de berm langs de waterkant. Ook in de andere straten zullen de bomen op (iets) andere plekken worden terug geplaatst. Aan het Scharwater gaat de gemeente eerst onderzoeken of de straat beter kan worden ingericht zodat er meer ruimte is om te parkeren. Bewoners zullen hierover op termijn worden geinformeerd.

Gemeente Barendrecht: “Rondom de nieuwe bomen wordt een plantvak aangelegd. De wortels van bomen kunnen op deze manier beter naar beneden groeien en krijgen zo ook voldoende lucht. Dit plantvak is circa 1,5 meter breed en wordt aangelegd over de gehele diepte van het parkeervak. Bij deze duurzame oplossing kan de boom goed groeien en tot volledige ontwikkeling komen zonder dat het straatwerk beschadigd wordt. Door de aanleg van de plantvakken is het noodzakelijk de parkeervakken onderling wat te verschuiven, zodat geen parkeervakken verloren gaan. Dit heeft tot gevolg dat nieuwe bomen niet altijd op precies dezelfde plaats terugkomen als de oude bomen. We plaatsen boomsoorten terug, die beter passen bij de omstandigheden in de straat. Op enkele plaatsen in de straat is geen invalide inrit aanwezig. Die brengen we nu gelijk aan.

Werkzaamheden

De werkzaamheden zijn op 15 november 2016 gestart met het verwijderen van de bomen. Daarna wordt het straatwerk opgebroken zodat onder andere de oude boomwortels verwijderd kunnen worden. De aannemer informeert de bewoners vóór de start van de werkzaamheden over de exacte datum. Het werk wordt uitgevoerd door de de aannemer Kraaijeveld (straatwerk) en Gijsbers Groenprojecten (groen).



Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht



« | »