Kinderen voorkomen zelfdoding bij spoor Barendrecht, ouders super trots

BARENDRECHT – Afgelopen zaterdagavond rond half negen werd er door vijf kinderen en een vrouw voorkomen dat een jonge dame zelfmoord kon plegen bij het spoor ter hoogte van de Dierensteinweg. Vier kinderen waren aan het skate(boarde)n op het fietspad langs het spoor toen ze een meisje, ogenschijnlijk in zichzelf gekeerd, richting de snelweg zagen lopen.

Charlotte (14), haar vriendinnetje Anne-Fleur (14), Boaz Hage (13) en zijn vriendje Unique Van Den Heuvel (13) probeerden contact te leggen met de jonge dame, maar kregen geen duidelijke reactie. Ze kwam verward over. Het meisje rende richting het hek langs het spoor en probeerde hier overheen te klimmen. De kinderen wisten dit te voorkomen en riepen de hulp in van een passant. De eerste passant, een man, negeerde dit en reed door. Vervolgens kwam Sonja Tellekamp voorbij, zij reed met haar 2 kinderen op de fiets langs de plek waar de jonge dame over het hek probeerde te klimmen: “De kinderen vertelden hun verhaal en ik heb toen gelijk 112 gebeld. Ik ben direct met de jongeren meegelopen.

Vasthouden

De kinderen en Sonja hebben weten te voorkomen dat het meisje over het hek kon klimmen en zo op het spoor zou belanden. Ze hebben haar bij haar middel vastgehouden terwijl ondertussen de politie werd ingeschakeld. Sonja: “Op het moment dat wij het meisje zagen was ze halverwege het hek richting het spoor. Charlotte is gaan rennen en is om de middel van het meisje gaan hangen. Mijn zoontje Robin zag dat Charlotte het moeilijk had en is toen hetzelfde gaan doen. (…) ik heb het meisje met Charlotte van het hek af getrokken.” Ondertussen zaten haar zoon Robin en en Boaz aan de telefoon met de politie. Ze vervolgt: “Het meisje bleef vechten om richting het hek te gaan en er leek verbaal geen ingang bij haar. Hierop heb ik besloten haar in een fixeer houding op de grond te nemen. Ik kon haar anders niet vasthouden met Charlotte.” Sonja werkt in het dagelijks leven met cliënten met gedragsproblematiek en autisme.

De jonge dame is teruggebracht naar de instelling waar ze verblijft. De redders in nood zijn inmiddels met elkaar in contact getreden. Sonja: “Ik kan niets anders zeggen dan dat deze 5 kinderen helden zijn. Zonder deze kinderen was het suïcidale meisje waarschijnlijk niet eens opgevallen.

Trotse ouders

Jose Jansen (moeder van Charlotte): “Wij zijn als moeders echt trots op onze kids! Geweldig hoe zij maar ook jij en de andere kinderen hebben gehandeld“. Immie Idzenga (moeder van Boaz): “Het heeft best veel impact gehad op Boaz maar door er veel over te praten gaat ‘t inmiddels beter met hem.” Rianne Dekker (moeder van Anne-Fleur): “Super trots ben ik op mijn dochter Anne-Fleur en haar vriendin Charlotte. Zij hebben zich geen moment bedacht om dit meisje te helpen.” Esther Wiegand (moeder van Unique): “Supertrots op hem en de anderen. Het gaat goed met hem en z’n vriendje.

Er wordt momenteel nog wel gewacht op een aanbod tot hulpverlening in verband met de mogelijke verwerking van het incident door de passant en kinderen.

Reacties

Op het eerder verschenen artikel op BarendrechtNU over deze gebeurtenis werd de reddingsactie met veel lovende woorden ontvangen. Zo schreef Diana Gouman: “Dit zijn helden. Fijn dat zij hebben geholpen. Respect hoor!” Jantine Lionarons schreef in een reactie dat deze kinderen een lintje verdienen. “Hulde! Fijn dat er nog mensen op elkaar letten en toespringen als dat nodig is!“, schreef Samantha Lussenburg.

“Plicht om te helpen”

Burgemeester van Belzen sprak recent nog specifiek over een soortelijke situatie en sprak Barendrechters daarbij aan op hun plicht om in te grijpen als iemand in gevaar is of dreigt te raken. “We hebben de plicht, de burgerplicht, om te helpen waar dat nodig is (…) je kunt altijd 112 bellen of bij het slachtoffer blijven“, aldus burgemeester van Belzen een kleine drie weken geleden.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »