Raadszaal gemeentehuis Barendrecht 2014

BARENDRECHT – [Video] De gemeenteraad heeft vanavond (Dinsdag 28 juni 2016) vergaderd over de verbouwing van de bestuursvleugel van het gemeentehuis. Eerder werd dit onderwerp door het college als “geheim” op de agenda gezet en mocht het publiek dus niet meeluisteren. De verbouwing zelf is daarentegen wel bedoeld om onder andere de “toegankelijkheid voor het publiek te verbeteren”. De geheimhouding werd (deels) van het onderwerp gehaald waardoor het vanavond (Dinsdag 28 juni 2016) in de publieke vergadering van de raad werd besproken.

Inmiddels is duidelijk geworden dat de geplande verbouwing bijna een half miljoen euro meer gaat kosten (€495.000). Tot deze onaangename verrassing kwam het college nadat de offertes van de meervoudige onderhandse aanbesteding zeer tegen bleken te vallen. Alle partijen wilden hier vanavond (Dinsdag 28 juni 2016) even over mopperen, maar de volledige raad ging na een korte vergadering over dit onderwerp toch akkoord. De wethouder bood namens het college excuses aan voor het half miljoen overschrijding.

Verbouwing

De verbouwing omvat een divers aantal zaken, waaronder de huidige (slecht functionerende) geluidsinstallatie, de duurzaamheid van het gebouw, de (slechte) klimaatbeheersing en toegankelijkheid. Nieuw meubilair, dat ook weer aan de Arbonormen moet voldoen, en de nieuwe systemen moeten vervolgens weer (minimaal) 10 jaar mee kunnen gaan.

Reacties partijen

CDA en GroenLinks spraken van een “wat moet, dat moet” situatie. De EVB gaf aan niet tevreden te zijn met hoe het proces is verlopen, de wethouder gaf hierop aan dat dit inderdaad anders had gekund en dat er lessen zijn geleerd uit de situatie. De PvdA wilde graag weten of nog meer extra kosten konden worden verwacht en hoe dit voorkomen zou kunnen worden. De wethouder reageerde hierop door te stellen dat de opdracht door de aannemer voor een vast bedrag zal moeten worden uitgevoerd. Hierdoor kan het bedrag niet nog hoger worden.

De VVD vertelde dat ze verrast waren door de substantiële verhoging van het bedrag. De partij stelde echter dat hiermee ook de burger, deelnemers van het politiek bestuurlijke proces, wordt bediend. De SGP/CU had graag gezien dat er vooraf beter onderzoek was uitgevoerd zodat de hogere kosten hadden kunnen worden voorkomen. De partij ging “omdat het niet anders kan”, met tegenzin, akkoord met het voorstel.

D66 vond dat de ontstane situatie geen hoofdprijs verdient, maar dat nu wel is geworden vanwege de hoge kosten.  De partij is akkoord gegaan omdat ze liever alles in één keer goed doen zodat het over een paar jaar niet weer moet worden opgelost.

Het huidige plan omvat alleen de noodzakelijke werkzaamheden, zo stelt wethouder van Noort. Het is de minimale variant voor de verbouwing, zonder luxe. De wethouder beloofde beterschap in het proces, hij zal de raad regelmatig gaan informeren over de voortgang.

Raadszaal

De Raadszaal/bestuursvleugel is het centrum van bestuur, hier kunnen inwoners, bedrijven en instellingen het bestuur (raad en college) ontmoeten“, zo valt te lezen in het unaniem aangenomen raadsvoorstel. Bij onderwerpen op de politieke agenda waar veel belangstelling voor is, moet nu met enige regelmaat een deel van de vergaderruimtes rond de raadszaal worden verbouwd. De wanden worden dan weggehaald om een tijdelijke grotere publieke tribune te kunnen maken. Het zicht op de raadszaal en het geluid is voor deze bezoekers op dit moment niet optimaal.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Politiek


Video: BarendrechtNU

(Op alle video's berust copyright. Video's mogen zonder toestemming v.d. maker niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »