Auto's geparkeerd op het Doormanplein, Barendrecht

BARENDRECHT – Wethouder Vermaat heeft een column geschreven over het autovrij maken van het Doormanplein. De wethouder maakt in de column de vergelijking tussen het autovrij maken van het Doormanplein en de Dorpsstraat (tegenwoordig Middenbaan) zo’n 50 jaar geleden. Er wordt tevens ingegaan op de kritische geluiden van ondernemers op het Doormanplein.

De volledige column, zoals deze vandaag (Donderdag 25 februari 2016) is verschenen in de gemeentekrant:


Wat in vrijwel ieder historisch stads- en dorpshart al gemeengoed is, gaat in Barendrecht nu eindelijk ook gebeuren. Na meer dan tien jaar plannenmakerij wordt het meest historische stukje Barendrecht – het Doormanplein – eindelijk autovrij. Een verademing. En een concrete verkiezingsbelofte bovendien. In het coalitieakkoord (pagina 13) EVB-VVD-D66 staat letterlijk: “De Oude Dorpskern maken we aantrekkelijker, o.a. door het Doormanplein autovrij te maken en meer ruimte voor horeca en terrassen te creëren.”

Parkeren, verkeer en vervoer zijn typische onderwerpen waar inwoners uiteenlopende meningen over hebben. Wanneer de heilige koe moet wijken, ontstaat al snel weerstand, zo weet ik uit ervaring. Toen de gemeenteraad zo’n 50 jaar geleden besloot om de Middenbaan, die toen overigens nog gewoon Dorpsstraat heette, autovrij te maken kwam zo’n beetje de gehele middenstand in opstand, omdat men vreesde voor haar klandizie. En ook de bewoners vonden dat ze te ver moesten lopen van hun huis naar de auto. In de regionale kranten en de Schakel stonden ingezonden stukken van tegenstanders die het toenmalige gemeentebestuur van autootje pesten beschuldigden.

Met betrekking tot het Doormanplein gebeurt hetzelfde. Op Telegraaf TV zagen we deze week twee ondernemers aan het woord. De uitbater van een overigens prima restaurant aan het plein steunt de autovrije visie, maar vreest door verplaatsing van de heilige koe voor omzetverlies. Juist voor de horeca liggen er echter ook kansen: namelijk extra terras mogelijkheden! Een aan het plein gevestigde eigenaresse van een kapperszaak stelt met enig gevoel voor overdrijving dat personeel straks maar liefst “een kwartier moet lopen” vanaf het gemeentehuis plein. Afstand? 400 meter… Zelfs met paraplu lopend goed te overbruggen.

Als gemeentebestuur moet je met alle partijen in gesprek, duidelijk communiceren en de diverse zorgen, belangen en maatregelen goed afwegen. En dan vat je de koe bij de horens. Ook al is die koe heilig. Ik ben er van overtuigd dat er over 50 jaar niemand meer is die er voor zal pleiten het Doormanplein open te stellen voor auto’s, zoals niemand dat gedaan heeft voor de Middenbaan. En mocht blijken, dat er nog aanvullende maatregelen nodig zijn om de leefbaarheid van de oude kern te handhaven, dan doen we dat uiteraard. Want besturen doe je met verstand, goede wil en historisch besef, zeker als het om de oude kern van onze gemeente gaat.

Dirk Vermaat
wethouder
Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »