Afvalt loont in Barendrecht: €20 per jaar voor inleveren gescheiden afval

BARENDRECHT – Vorige week werd in Barendrecht onderzoek gedaan naar de samenstelling van het restafval. Wethouder Dirk Vermaat (afval & reiniging) stak zelf ook de handen uit de mouwen. “Ik wil met eigen ogen zien wat er in de ondergrondse containers verdwijnt.” Bij de sorteeranalyse, waarvan de resultaten eind november bekend zijn, is gekeken naar de inhoud van de ondergrondse containers in Barendrecht.

De resultaten van een dergelijk onderzoek geven een goede indruk van hoe het is gesteld met het aanbieden van het huishoudelijk restafval. Zijn de zakken bijvoorbeeld goed dichtgebonden, is tuinafval apart gehouden en blijft het huishoudelijk afval daadwerkelijk beperkt tot (brandbaar) restafval? In Barendrecht zijn ongeveer 500 ondergrondse afvalcontainers. De afgelopen week zijn in  diverse wijken containers opgehaald, geleegd en onderzocht.

Afval loont

Vermaat: “Helaas doen we het in Barendrecht nog niet goed met het scheiden van afval. Vandaar dat het beleid op het gebied van afvalinzameling eerder dit jaar is gewijzigd. In maart zijn we gestart met Afval Loont. Op 3 locaties kan iedereen afval gescheiden aanleveren in ruil voor een vergoeding. Bovendien hebben we onlangs drie oranje containers voor kunststof terug geplaatst. Als we zuinig willen zijn op onze aarde, moeten we afval scheiden en dat kan goed in Barendrecht. Er zijn genoeg mogelijkheden om papier, glas, kunststof, textiel en tuinafval in te leveren.”

Het sorteeronderzoek zal uitwijzen of van deze mogelijkheden ook daadwerkelijk gebruik wordt gemaakt. Het rapport met de onderzoeksresultaten, conclusies en aanbevelingen is eind november beschikbaar.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »