Verbeteringen Afval Loont na suggesties inwoners
Vrijdag 25 september 2015 (2 min, 35 sec)
BARENDRECHT – Afgelopen maandagavond sprak wethouder Vermaat met inwoners over veranderingen in het afvalinzamelingssysteem Afval Loont. Naast de eerder aangekondigde terugkomst van 3 oranje plastic inzamelcontainers zijn er meer veranderingen doorgevoerd om Afval Loont tot een succes te maken.
Op dit moment haalt Afval Loont al meer gescheiden plastic afval op in vergelijking met dezelfde periode in 2013. Een goed teken, maar voor veel inwoners blijven er genoeg suggesties over om het systeem verder te verbeteren. Wethouder Vermaat gaf meermaals aan deze suggesties mee te nemen om verdere aanpassingen te maken in het inleversysteem: “Wij doen het voor u“, aldus de wethouder. Hij wil voorkomen dat Afval Loont inwoners demotiveert om afval gescheiden in te leveren.
Inleverlocaties
Twee van de drie filialen van Afval Loont zullen op vrijdagavond open zijn: Centrum (Maasstraat) en in Carnisselande (Van Ommerenhaven). Op deze manier kunnen bijvoorbeeld mensen die overdag werken alsnog in de avond hun afval kwijt. De filialen zijn in ieder geval de komende 2 maanden, bij wijze van proef, van 9:00 tot 19:00 open. Het filiaal achter Peter Terlouw blijft ‘s avonds gesloten in verband met de sluitingstijd van deze winkel. In Carnisselande zijn bij de Trinoom en vv Smitshoek de bakken 24/7 bereikbaar.
Plastic containers
De huidige plastic containers die bij clubs, verenigingen, scholen en kerken (12 in totaal) staan zijn beter zichtbaar gemaakt en makkelijker te bereiken. De containers zijn dicht bij de toegang/ingang geplaatst en herkenbaar aan een bord. De containers zouden nu ook langer bereikbaar moeten zijn: dus niet meer voor een gesloten hek staan met je zakje plastic afval.
Plastic
Bij Afval Loont zijn er inmiddels ook zakken verkrijgbaar waarop staat aangegeven welk plastic je wel en niet kunt inleveren. In de regel: zacht plastic (o.a. de meeste verpakkingen) wel en hard plastic (bijv. speelgoed) niet. De zak is overigens zelf ook van plastic, uiteraard van gerecycled plastic.
Nieuwe suggesties
Na de eerste bijeenkomst zijn bovenstaande wijzigingen doorgevoerd. De aanwezige inwoners hadden weer nieuwe suggesties. Zo werd het idee geopperd om verenigingen één of meer containers te laten ‘adopteren’. Hierdoor krijgen inwoners een plastic container in de buurt terwijl de vereniging de verantwoordelijkheid heeft om de container te legen en vervolgens het geld krijgt voor het ingeleverde afval.
Meer afvalscheiding
De gemeente Barendrecht, of beter gezegd de inwoners van Barendrecht, zullen de komende jaren meer afval moeten scheiden. Gebeurt dit niet, dan zal de gemeente hiervoor een heffing aan de overheid moeten betalen. Op dit moment ligt het scheidingspercentage in Barendrecht op 38%, dit moet de komende jaren oplopen naar 75%. De heffing die de gemeente moet betalen zal worden doorberekend aan de inwoners.
De wethouder ziet mogelijkheden om dit percentage op te krikken. Er zou nog veel GFT afval bij het restafval terecht komen terwijl dit ook gescheiden kan worden ingezameld. De gemeente zal op termijn een aantal (ondergrondse) afvalcontainers gaan openmaken om de inhoud te controleren. Hieruit moet blijken wat voor type afval er bij het restafval wordt gegooid. Zo kunnen ze meten of er meer of minder plastic bij het restafval is gegooid, daarnaast is te meten hoeveel winst er valt te behalen als GFT afval apart wordt ingezameld.
Recent nieuws
-
FOTO’S: Happy Halloween in wijk Riederhoek
Dinsdag 29 oktober 2024
-
Vier aanhoudingen na schietpartij op parkeerplaats aan de Bachlaan
Maandag 28 oktober 2024
-
26 okt: Wervingsactie op de Middenbaan, Brandweer Barendrecht zoekt nieuwe vrijwilligers
Vrijdag 25 oktober 2024
-
26 okt: Halloween speurtocht in winkelcentrum Carnisse Veste
Maandag 21 oktober 2024
-
Eerste van 35 nieuwe houten sociale huurwoningen in Zeeheldenbuurt geplaatst
Zaterdag 19 oktober 2024