Cybercrime: Virus

BARENDRECHT – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag (Donderdag 17 september 2015) bij de rechtbank Rotterdam gevangenisstraffen tot 5 en 6,5 jaar geëist vanwege internationale cybercrime, waaronder aanvallen op online banksystemen. Volgens het OM is de man uit Barendrecht “onmiskenbaar de spin in het web“.

Twee van de vier verdachten hoorden de officier van justitie van het Landelijk Parket lagere straffen eisen: 30 maanden, waarvan zes voorwaardelijk, en 36 maanden. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Vertrouwen geschaad

Het OM houdt de verdachten verantwoordelijk voor een reeks cybermisdrijven. “Met hun handelen hebben zij een bom gelegd onder het systeem van internetbankieren. Een systeem dat staat of valt met het vertrouwen dat wij als maatschappij in onze banken hebben”, aldus de officier van justitie in haar requisitoir.

Het OM rekent het de verdachten zwaar aan dat dit vertrouwen van de bevolking in internetbankieren op grove wijze en stelselmatig is geschaad. “Maar ook het vertrouwen dat banken in hun eigen systeem en werkwijze hebben, is beschadigd. En dat is buitengewoon ernstig.

In de strafmaat hield het OM rekening met de jonge leeftijd (23-25 jaar) van de verdachten en bij drie van de vier het ontbreken van een strafblad. In de ogen van het OM is de hoofdverdachte, de man uit Barendrecht, onmiskenbaar de spin in het web. Hij was de man met internationale connecties, deelde in Nederland de lakens uit en was 24 uur per dag, zeven dagen per week bezig met het maken van geld op criminele wijze.

Computervirus

De verdachten maakten gebruik van kwaadaardige software om websites van banken te manipuleren. Rekeninghouders van wie de computer was besmet kregen een nagebootste website van hun bank te zien. Ook de mobiele telefoons van de slachtoffers werden geïnfecteerd om sms-berichten van de bank te onderscheppen.

De combinatie van deze infecties maakte het mogelijk om banktransacties uit  naam van de slachtoffers te doen. De listige kunstgrepen bewogen de slachtoffers tot afgifte van hun gegevens. De verdachten maken deel uit van een groep die op alle continenten actief was en naar schatting tenminste 2 miljoen euro buit maakte.

Foto: Yuri Samoilov (CC BY 2.0)



Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht



« | »