Cyber Security Keyboard (Flickr: jakerust)

BARENDRECHT – Vier verdachten van internationale cybercrime, waaronder een man uit Barendrecht, staan deze week terecht bij de rechtbank Rotterdam.  Zij zijn door het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) gedagvaard om zich te verantwoorden voor een reeks cybermisdrijven, waaronder aanvallen op online banksystemen met geavanceerde kwaadaardige software. De rechtbank begint morgen (Maandag 14 september 2015) aan de behandeling van het cybercrime strafdossier.

Uit het strafdossier van het Team High Tech Crime van de Nationale Politie komt naar voren dat gebruik is gemaakt van zogenoemde Trojaanse paarden om de beveiliging van de banken te verslaan. De Trojans nestelden zich op de computers van rekeninghouders om websites van banken te manipuleren. De verdachten maken deel uit van een groep die op alle continenten actief was en naar schatting tenminste 2 miljoen euro buit maakte.

Willoze computers

De werkwijze van de verdachten  – de ‘modus operandi’ in het jargon van politie en justitie – bestond eruit dat computers werden besmet met malware en daarmee onderdeel werden van een zogenoemd botnet, een verzameling van willoze, geïnfecteerde computers die op afstand door cybercriminelen bestuurd worden. Slachtoffers kregen een nagebootste website van hun bank te zien wanneer ze gingen internetbankieren.

Ook de mobiele telefoons van de slachtoffers werden geïnfecteerd om sms-berichten van de bank te onderscheppen. De combinatie van deze infecties maakte het mogelijk om banktransacties uit  naam van de slachtoffers te doen. De listige kunstgrepen bewogen de slachtoffers tot afgifte van hun gegevens. Overigens zijn zij door de banken schadeloos gesteld.

De strafzaak die deze week wordt behandeld is voortgekomen uit een breder onderzoek door Oostenrijk, België, Finland, Nederland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Eurojust en Europol steunden het onderzoek door internationaal de justitiële autoriteiten samen te brengen en de verwerking van onder meer duizenden gevoelige operationele berichten.

Geldezels

De vier mannen die deze week in Nederland terecht staan komen uit Almere, Den Haag, Barendrecht en Rotterdam. Zij zitten sinds hun aanhouding vorig jaar september in voorlopige hechtenis. De strafzaken tegen enkele tientallen geldezels die hun bankrekening beschikbaar stelden aan de cybercriminelen zijn inmiddels afgedaan met voornamelijk taakstraffen.

De rechtbank Rotterdam, locatie Dordrecht, begint maandag aan de behandeling van het cybercrime strafdossier. Later deze week volgen naar verwachting het requisitoir van de officier van justitie van het Landelijk Parket en de pleidooien van de advocaten.

Foto: Jakerust (CC BY 2.0)

« | »