BARENDRECHT – Volgende week zaterdag (13 september) is het Open Monumentendag. Het thema ‘op reis’ voert u langs monumenten die herinneren aan reizen zoals dat vroeger gebeurde. ‘Op reis’ gaat over middelen van vervoer, mobiel erfgoed, wegen, sporen en kanalen, de gebouwde monumenten die daarbij horen, plaatsen van aankomst en vertrek, pleisterplaatsen, werkplaatsen, remises, koetshuizen, werven en nog veel meer.

De Barendrechtse monumentencommissie heeft op 13 september een interessant programma samengesteld.

Tentoonstelling en muziek

In het gebouw van de Historische Vereniging (D’Ouwe School, Dorpsstraat 150a) is tussen 10.00 en 15.30 uur een tentoonstelling over het reizen in vroeger tijden. De Harmonievereniging brengt u helemaal in de sfeer van vroeger met bijpassende muziek op verschillende plaatsen.

Rotterdamse Tramweg Maatschappij

Om 11.00 uur kunt u in gebouw De Ontmoeting bij de Dorpskerk een presentatie bijwonen over de Rotterdamse Tramweg Maatschappij (RTM). Deze maatschappij organiseerde vroeger het vervoer in Rotterdam en omgeving.

Bijzondere busrit

Om 12.00 en 14.00 uur vertrekt vanaf D’Ouwe School een historische bus van de RTM voor een rondrit door Barendrecht. U krijgt alles te horen over een tram met als bijnaam ‘Moordenaar’, het oude station Middeldijk, tolhuisjes waarin de kogelgaten uit de oorlog nog te zien zijn en de langste hefbrug van Europa. De busrit kost € 1,- per persoon (kinderen gratis).

Dromen over reizen

Als afsluiting rijdt de bus langs de rotonde aan de 1e Barendrechtseweg/ Dierensteinweg. De kunstenaar Hans van Bentem hoopt dat voorbijgangers bij het zien van het kunstwerk op de rotonde even wegdromen en denken aan hun eigengemaakte reizen.

Zelf op pad

Natuurlijk kunt u op Open Monumentendag ook zelf op ontdekkingstocht. U kunt in gebouw De Ontmoeting een folder ophalen. U kunt over de Barendrechtseweg rijden die tot 1969 een Rijksweg was. Langs de routes, halteplaatsen en overblijfselen van de RTM- tramlijnen. Naar het landhoofd van de Barendrechtse Brug en nog veel meer.

« | »