Dodenherdenking Barendrecht 2017

BARENDRECHT – Zaterdag 4 mei worden in Barendrecht de slachtoffers herdacht van de 2e Wereldoorlog en allen die hun leven gaven voor de vrijheid. Wat mensen misschien niet weten is dat er op 4 mei bij verschillende monumenten in Barendrecht wordt stil gestaan. Zo zal burgemeester Van Belzen en kinderburgemeester Anaïs Swirc, samen met de leden van de St. 4 mei Herdenking Barendrecht, bloemen leggen bij alle monumenten.

Om 19.00 uur start de herdenking in de Dorpskerk, iedereen is daar van harte welkom. Tijdens de herdenking zijn er toespraken van burgemeester Van Belzen, kinderburgemeester Anaïs Swirc en de heren J. Veldhoen en J. van der Gugten. Tijdens de herdenking zijn er muzikale bijdragen van Hans van Gelder (orgel) en Richard Gutteling (dwarsfluit). Ninette Neuteboom zal een gedicht voordragen.

Twee minuten stilte

Om 19:50 uur gaan de aanwezigen naar het verzetsmonument op het Doormanplein waar om 20:00 uur, na het signaal taptoe door trompettist Marcel Schoonen, twee minuten stilte in acht wordt genomen. Na het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus worden er kransen en bloemen gelegd door het gemeentebestuur Barendrecht, verschillende vertegenwoordigers van de Landmacht, Luchtmacht, Koninklijke Marine, vertegenwoordigingen uit Amerika, Australië en het Verenigd Koninkrijk en kinderen van de Rehobothschool. Ook de Stichting 4 mei herdenking Barendrecht en Oranjevereniging Juliana zullen bloemen leggen. Bij het monument zal Harmonievereniging Barendrecht o.l.v. dirigent Johan Noothout passende muziek spelen. Hierna is er gelegenheid voor iedereen om langs het monument te lopen en eventueel bloemen te leggen.

De nationale Stichting 4 – 5 mei kiest ieder jaar een thema. Het thema van de 4 mei herdenking is dit jaar “In vrijheid kiezen”. Dit thema is mede gekozen omdat er in 2019 wordt herdacht dat er 100 jaar kiesrecht is.

Jongeren

Stichting 4 mei herdenking Barendrecht staat voor een respectvolle herdenking waar zij ook graag de jongeren van Barendrecht bij willen betrekken. Al vele jaren wordt de herdenking in de Dorpskerk en op het Doormanplein druk bezocht, dit is het bewijs dat menige inwoner zich bij dit gedachtegoed aansluit. In overleg met verschillende basisscholen in Barendrecht is ook voorzichtig begonnen met het project “Veteraan in de Klas”, hierbij vertellen veteranen over hun ervaringen en vooral waarom het belangrijk is te blijven herdenken.

Bloemen leggen bij monumenten

Het schema ziet er als volgt uit:

  • 10:00 uur Gedenkplaquette op Station Barendrecht, perron 1.
  • 10:20 uur Gedenksteen Smitshoek aan de Bakkersdijk
  • 10:50 uur Monument 3e Grensbataljon bij de voormalige Barendrechtse brug
  • 11:00 uur Oorlogsgraven Begraafplaats aan de Scheldestraat.

Op deze begraafplaats wordt verzameld bij het graf van Jack Dawson Green. Naast dit graf bevinden zich de graven van twee Barendrechtse oorlogsslachtoffers: Marius v.d. Merwe en Jacob Nederveen. Bij de graven zijn een delegatie van het 603e squadron van de RAF en vertegenwoordigers en kinderen van de Rehobothschool aanwezig.

« | »