Tentoonstelling in Buurtkamer over 60 jaar Mr. Lohmanstraat

BARENDRECHT – Afgelopen dinsdag (28 juni) vond in Buurtkamer Trefpunt een geslaagde opening plaats van de tentoonstelling over de Mr. Lohmanstraat 1956-2016. De tentoonstelling is een initiatief van KijkopWelzijn en in samenwerking met de bewoners ontwikkeld die materiaal ter beschikking hebben gesteld. Historische Vereniging Barendrecht, Patrimonium en de gastvrouwen van de buurtkamer maakten deze tentoonstelling mede mogelijk.

De tentoonstelling is tot 8 juli gratis te bezoeken bij Buurtkamer Trefpunt, Dr. Kuyperstraat 4. Maandag van 10.00 – 15.00 uur, dinsdag van 10.00 – 11.30 uur, woensdag en donderdag van 10.00 – 13.00 uur.

60 jaar Mr. Lohmanstraat

Zestig jaar geleden werden de eerste woningen aan de Mr. Lohmanstraat door Patrimonium gebouwd en namen de eerste bewoners hun intrek. In die tijd heerste woningnood en kregen werknemers van de Nederlandse Spoorwegen met voorrang een huis in deze straat, in de wijk De Driehoek genaamd.

Bijzonder aan de Mr. Lohmanstraat is dat veel bewoners er in eerste instantie met hun ouders zijn komen wonen en op latere leeftijd in hetzelfde huis zijn blijven wonen.
Dit betekent dat veel bewoners sinds de beginjaren al in de wijk wonen en op deze grond veel herinneringen liggen aan hun kindertijd, schooltijd, gezinsleven, werkzame en sociale leven.

Woningen slopen

Het valt voor bewoners dan ook niet altijd mee om hun geliefde huis en buurt te gaan verlaten, nu de centrumplan ontwikkelingen na tien jaar rond zijn. De planning is dat eind 2017 of begin 2018 de eerste zestien woningen worden gesloopt.

Deze tentoonstelling biedt een sfeerbeeld van de beginjaren van de straat, de vroegere Groen van Prinsterer school, cultureel centrum De Schalm en maakte onder bewoners en bezoekers veel herinneringen los. Met een hapje en drankje werd de openingsdag van de tentoonstelling afgesloten.

« | »