Watertoren en Dorpskerk in Oude Dorpskern Barendrecht

BARENDRECHT – De Open Monumentendag 2015 kent als thema ‘Kunst en Ambacht’. Open Monumentendag is een landelijk evenement dat lokaal wordt georganiseerd. Dit jaar vindt het alweer voor de 28e keer plaats. Het is de Barendrechtse Monumentencommissie gelukt om rond dit thema een divers programma voor jong en oud samen te stellen. Voor zaterdag 12 september heeft de Monumentencommissie weer een aantal activiteiten georganiseerd.

Dit jaar begon Open Monumentendag in Barendrecht al eerder. Voor de jeugd waren er namelijk al twee activiteiten gepland op zaterdag 29 augustus en zaterdag 5 september. Kinderen in de basisschoolleeftijd gingen toen aan de slag met het maken van prachtige ambachtelijke geveltjes.

Gouden Rondje

Van 11.00 tot 12.00 uur zijn in galerie Het Gouden Rondje aan de Dorpsstraat 163 de geveltjes te zien die kinderen daar de voorgaande twee weken van klei hebben gemaakt. Aan het eind van deze korte tentoonstelling kunnen de kinderen hun geveltje mee naar huis nemen. De jeugdige kunstenaars ontvangen daar om 11.45 uur nog een attentie voor hun kunstwerken.

Schuur

De schuur aan de Gebroken Meeldijk is open van 10.30 tot 16.30 uur. Eigenaar Van den Hoek toont hier zijn schilderijen. Ook is er werk te zien van de Barendrechtse schilder Dubbeldam. Van den Hoek en Dubbeldam vertellen bij de opening iets over hun schilderijen en over ambachten. De officiële opening wordt om 10.30 uur verricht door wethouder Ingeborg Monhemius van Cultuur.

Dorpskerk

De Dorpskerk is open van 10.00 tot 16.00 uur. Tijdens rondleidingen worden bezoekers geïnformeerd over de lopende restauratie van het monumentale interieur. De kansel (17e eeuws), de boerenbank (18e eeuws) en het tiengebodenbord (20e eeuws) worden momenteel gerestaureerd. Verder is er een presentatie over monumentale Tiengebodenborden in de regio.

Taxeren

In D’Ouwe school organiseert de Historische Vereniging tussen 11.00 en 14.00 uur een taxatiemiddag. De heer A. Bonsaksen van het Vendu Notarishuis uit Rotterdam verricht de taxaties. Iedereen mag maximaal drie voorwerpen laten taxeren.

Monumenten in Barendrecht

De gemeente Barendrecht telt momenteel 17 rijksmonumenten, 67 gemeentelijke monumenten en 1 archeologisch monument. Bovendien zijn het Oude Dorp en de 1e Barendrechtseweg 143-177 aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Er valt dus best veel te bewonderen!Bekijk hier meer artikels uit de categorie Aankondigingen« | »