Woning ontuchtverdachte opnieuw beklad nadat gemeente camera's plaatst: "Dood"

BARENDRECHT – De woning van de 45-jarige ontuchtverdachte uit Barendrecht is vannacht (Donderdag 19 september 2024) opnieuw beklad. Gisteren (Woensdag 18 september 2024) verscheen ‘s nachts al een verwensing aan het adres van de verdachte (‘kk pedo oprotten‘) en werden er eieren op de woning gegooid. Vandaag (Donderdag 19 september 2024) is met rode graffiti het woord ‘dood’ op het rolluik van de woning in de wijk Molenvliet gespoten.

Vanwege de eerdere bekladding plaatste de gemeente Barendrecht gistermiddag (Woensdag 18 september 2024) al camera’s aan de voor- en achterzijde van de woning. Dat heeft de (nieuwe) bekladder(s) er niet van weerhouden de woning opnieuw te bekladden.

Onveilig gevoel

De situatie rond de ontuchtverdachte geeft al veel onrust in de wijk, maar de bekladdingen maken dit voor omwonenden (waaronder dus ook veel kinderen) nog erger. Ze voelen zich onveilig door de acties tegen de betreffende woning, waar de ontuchtverdachte niet meer woont; Hij zit nog in ieder geval komende week in voorlopige hechtenis en eerdere uitspraken van het OM en de burgemeester geven een sterke indicatie dat hij voorlopig zeker nog niet terug komt. De buurt is er al zeker van dat de man überhaupt niet meer terugkomt naar die plek.

De politie voert ook nog onderzoek uit in de woning. Gisteren (Woensdag 18 september 2024) was de Forensische Opsporing met meerdere teams nog de hele dag onderzoek aan het uitvoeren in de woning. Hierbij werd ook een speurhond ingezet, waarschijnlijk gaat het om een zedenhond; een hond die sporen van sperma kan traceren.

“Kinderen hebben last van deze acties”

In de nabijheid van de woning wonen ook slachtoffers en betrokkenen van de zaak. Tegenover de woning zitten scholen waar betrokkenen naartoe gaan. Omwonenden lieten aan de dader(s) van deze bekladdingen gisteren (Woensdag 18 september 2024) al weten dat dit een gevoel van onveiligheid veroorzaakt. Op briefjes bij de woning viel te lezen: “Hij komt niet meer terug. Laat de buurt met rust! Kinderen hebben last van deze acties

Op het rolluik zelf hangt ook een briefje: “Laat de buurt en de kinderen met rust alsjeblieft! Hij merkt niets van ‘stoere’ acties. De kinderen wel.” Dit briefje werd vannacht (Donderdag 19 september 2024) overspoten met rode graffiti en het woord ‘dood’. De bekladding heeft na 12 uur vannacht (Donderdag 19 september 2024) plaatsgevonden, voor die tijd hebben bewoners nog gezamenlijk door de wijk gepatrouilleerd.

Politie Barendrecht vanochtend (Donderdag 19 september 2024) op social media: “Iemand, of meerdere personen, die op deze manier zijn frustratie heeft of hebben geuit zorgde eigenlijk voor nog meer onrust in de wijk. Er zijn namelijk kinderen die naar school gaan, buiten spelen of die daar in de buurt wonen die deze bekladdingen ook zien en misschien wel kunnen lezen. Namens de buurt, en ons, het verzoek om hiermee te stoppen. Om dit tegen te gaan, en voor de veiligheid, zijn er nu camera’s geplaatst in de buurt.” (ten tijde van publicatie van deze Instagram post door de politie was de woning alweer beklad)

Vanavond is er voor omwonenden een informatiebijeenkomst georganiseerd door de gemeente. Een team van handhavers heeft hiervoor gistermiddag (Woensdag 18 september 2024) brieven rondgebracht in woningen in de directe nabijheid van de verdachte.

Camera’s geplaatst

De gemeente Barendrecht gisteren (Woensdag 18 september 2024) in een persbericht:

Buurtbewoners hebben veel media en nieuwsgierige mensen in de wijk zien lopen en er is aangebeld om reacties op te halen. Veel bewoners ervaren dat als een inbreuk op hun leefomgeving en vinden dit zeer vervelend. Het was onrustig rondom de woning van de verdachte en de woning is afgelopen nacht ook beklad (afgelopen nacht opnieuw, red). De gemeente heeft die bekladding (van gisteren (Woensdag 18 september 2024) , red) direct laten verwijderen.

Juist in een tijd als deze hebben buurtbewoners behoefte aan rust. Daarom voert de gemeente diverse acties uit. Burgemeester Ronald Schneider: “Voor de omwonenden is dit echt heel naar en de rust moet terugkeren in de wijk. Ik roep iedereen dan ook op om weg te blijven bij de woning van de verdachte. Ga daar niet naartoe en laat de buurtbewoners met rust. De schok, het verdriet, het ongeloof en de onrust is bij iedereen al groot genoeg en ook de bewoners verdienen rust in hun omgeving.

Burgemeester Ronald Schneider: “Levens van slachtoffers, hun ouders, verzorgers, familie en iedereen in hun omgeving zijn overhoop gehaald. Scholen en verenigingen maken zich zorgen om hun leerlingen en leden. Veel mensen zijn emotioneel, hebben zorgen en zitten met vragen die omwille van het onderzoek niet altijd beantwoord kunnen worden. Dat frustreert mij ook, maar dat is in deze fase noodzakelijk omdat het onderzoek nog loopt.

Wijkagenten en boa’s zijn iedere dag zichtbaar aanwezig in de wijk. Ter ondersteuning van het toezicht zijn gistermiddag (Woensdag 18 september 2024) ook camera’s geplaatst aan de voor- en achterzijde van de woning van de verdachte. Dit doen we voor de veiligheid in de buurt. Bij incidenten worden deze beelden gebruikt zodat de politie direct en zo goed mogelijk kan optreden.

De gemeente heeft sinds vandaag, in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie een webpagina ingericht waar informatie en contactgegevens zijn gebundeld. Op barendrecht.nl/zedenzaak staan veelgestelde vragen en antwoorden, contactgegevens van de politie, hulpverlening en gemeente.





« |