Politieauto

BARENDRECHT – De 45-jarige man uit Barendrecht, die vorige week dinsdag werd aangehouden na een aangifte tegen hem, heeft zelf tijdens verhoren verklaard 19 slachtoffers te hebben gemaakt. Het Openbaar Ministerie over de huidige verdenkingen: “Hij wordt op dit moment verdacht van ontucht met meerdere minderjarigen, overwegend aan het einde van de basisschoolleeftijd. De verdachte heeft bij de politie zelf verklaard over het misbruik van 19 slachtoffers. Vanwege de privacy van de slachtoffers en hun naasten worden hier verder geen details over gegeven. Er zijn op dit moment geen aanknopingspunten dat er meer slachtoffers zijn.

Afgelopen nacht is de woning van de man in de wijk Molenvliet beklad met graffiti en bekogeld met een aantal eieren. Op het rolluik is gisteravond (Dinsdag 17 september 2024) laat een tekst geschreven en zijn er eieren tegen de gevel gegooid. De politie is ter plaatse geweest en de teksten met een scheldwoord richting de aangehouden man zijn verwijderd. Omwonenden keuren de actie ten zeerste af: er wonen veel kinderen in de buurt en er zitten scholen in de buurt, dergelijke acties zorgen voor een gevoel van onveiligheid bij de omwonenden.

Grootschalig onderzoek

Sinds de aanhouding van de 45-jarige verdachte doet een rechercheteam van de politie in opdracht van de officier van justitie grootschalig onderzoek naar wat zich heeft afgespeeld. Zo is verdachte inmiddels een aantal keer verhoord en zijn er doorzoekingen geweest op zijn woonadres in Barendrecht en op een camping in Hoeven, Noord-Brabant, waar de verdachte geregeld verbleef.

Op donderdag 26 september verschijnt de verdachte voor de raadkamer van de rechtbank. Dan wordt bepaald of zijn voorlopige hechtenis wordt verlengd.

Impact

Burgemeester Ronald Schneider afgelopen maandagavond over de zaak: “Het roept veel emoties op in ons dorp, ook bij mij, ik ben boos dat dat hier in Barendrecht voorkomt dat is ongelofelijk. Allereerste prioriteit zijn de slachtoffers en hun naasten. De verdachte zit in voorlopige hechtenis en daar zal die voorlopig ook nog wel blijven. Er is heel veel media aandacht, er waren een aantal cameraploegen en verslaggevers. Het onderzoek is nog altijd in volle gang, ik sta iedere dag in contact met het OM en de politie. Binnen de gemeentelijke organisatie hebben we een team met expertise gevormd waarmee we iedere dag bij elkaar komen om de ontwikkelingen van dag tot dag te monitoren. We volgen de ontwikkelingen nauwgezet. We kijken hoe we er voor de bewoners kunnen zijn. We monitoren 24 uur per dag wat we zien en horen in het dorp, ook via de wijkagenten en andere partijen.” Inhoudelijk kan de burgemeester vanwege het onderzoek niets zeggen. “We hebben wel sterk de emoties die het oproept voor ogen (…) en daarop te acteren waar mogelijk.

Vanuit het college van B&W reageerde gisteren (Dinsdag 17 september 2024) ook wethouder Lennart van der Linden op de zaak: “Als vader van 2 jonge kinderen raakt het me diep. Ik kan me er moeilijk voorstelling van maken hoe verschrikkelijk en hartverscheurend dit voor betrokkenen is. Ik denk er veel aan en het maakt me misselijk, boos en verdrietig. Ik hoop dat onze gemeenschap sterk blijft en elkaar kan steunen. En sluit me helemaal aan bij de woorden van onze burgemeester Ronald Schneider die oproept om de rust te bewaren. Dat vind ik zelf best moeilijk. Maar het is belangrijk, zodat politie en OM deze zaak tot op de bodem kunnen uitzoeken.

Het OM: “Een zedenzaak is ingrijpend en impactvol voor de slachtoffers en naasten. Het is daarom van belang om de rust te bewaren. Op die manier kunnen politie en OM het onderzoek, dat nog in volle gang is, zo goed mogelijk uitvoeren.





« | »