Schuur van De Kleine Duiker in vlammen op gegaan, hulp gevraagd bij schoonmaken van het terrein

BARENDRECHT – [Foto’s] Het hoofdgebouw van De Kleine Duiker aan de 3e Barendrechtseweg in Barendrecht is vanmiddag (Zaterdag 13 april 2024) door een brand verloren gegaan. In het hoofdgebouw, waar geen dieren zitten, werd even voor 13:00 uur melding gemaakt van een brand bij de meterkast. Alle andere dieren op het terrein zijn in veiligheid gebracht (oa op de velden achter De Kleine Duiker). Niemand raakte gewond.

Een officiële oorzaak van de brand is nog niet bekend(gemaakt), maar zowel mensen die aanwezig waren alsook door iemand vanuit De Kleine Duiker zelf wordt er gewezen naar de (aansluiting/installatie van de) zonnepanelen als oorzaak van de brand in de meterkast.

Zonnepanelen

Vanwege de brand zijn er deeltjes van de zonnepanelen in de wijken Ter Leede en (een deel van) Buitenoord terecht gekomen. De veiligheidsregio meldt dat de gemeente momenteel bezig is met het schoonmaken van de (openbare) wegen en dat mensen zelf hun tuin schoon kunnen maken, maar wel altijd handschoenen moeten dragen omdat de delen van de zonnepanelen scherp (glas) zijn. De roetdeeltjes zijn met water weg te spoelen. Mocht u vragen hebben over deze roetdeeltjes of willen melden dat u deze ergens aantreft, dan kunt u bellen met de gemeente Barendrecht op het nummer 140180.

Helpen: Terrein schoonmaken

De Kleine Duiker vraagt mensen zondag te komen helpen bij het opruimen op het terrein: “Zondag 14 april moeten delen van het terrein waar glas van de zonnepanelen en isolatiemateriaal terecht is gekomen worden verwijderd. Wie wil kan om 10.00 uur naar de hoofdingang komen. Daar wordt tekst en uitleg gegeven en handschoenen, vuilniszakken en zachte bezems uitgereikt. Om 13.00 uur kan een tweede ploeg aan de slag. Ook zij krijgen bij de hoofdingang tekst en uitleg en materialen uitgereikt.” Verder is de Kleine Duiker gesloten voor bezoekers totdat het terrein is schoongemaakt.

Grote brand

De brand begon even voor één uur vanmiddag (Zaterdag 13 april 2024) in de meterkast van het gebouw. Het gebouw vulde zich al snel met rook en deze kwam uit alle gaten en kieren het gebouw uit. Rond 13:10 uur werd het terrein volledig ontruimd en waren alle bezoekers op afstand van de brand. Het is 13:13 uur als de brandweer (na een aantal eerdere opschalingen) snel is opgeschaald naar het sein ‘grote brand’: een groot aantal brandweereenheden uit de hele regio komen assisteren bij de brand. Ook het droneteam van de brandweer wordt ingeschakeld voor assistentie bij het blussen.

Om 13:22 uur kwamen de eerste kleine vlammen uit de nok van dak van het gebouw. Binnen enkele minuten smolten de eerste zonnepanelen op het dak weg. Om 13:26 uur staat de helft van de nok van het gebouw in brand en slaan de vlammen metershoog uit het gebouw. De brandweer heeft inmiddels meerdere posities ingenomen rond het gebouw en blust. Er is voor gekozen om de brand alleen van buitenaf te blussen.

Tussen 13:30 en 13:45 wordt vrijwel het gehele dak van het gebouw verwoest. Het dak gaat in vlammen op waardoor te zien is dat ook de binnenkant vrijwel volledig in vlammen is opgegaan, alleen een aantal gevels staat nog overeind. De brand is even voor 15:00 uur onder controle. Nadat de brand was geblust is aan het eind van de middag een graafmachine ingezet om het gebouw helemaal plat te gooien.

Vanwege de bluswerkzaamheden en hulpverlening eromheen is de 3e Barendrechtseweg voor langere tijd grotendeels afgesloten geweest voor alle wandelaars, fietsers en autoverkeer. Het Leedepad en Zuidpolderpad naast de kinderboerderij werden ook afgesloten.

De Kleine Duiker

Het restaurant in het gebouw (“Smaaklokaal ‘t Duikertje“)  is in 2022 helemaal vernieuwd en een aantal weken geleden is het dak van het gebouw gevuld met zonnepanelen. Ook zijn er in de afgelopen jaren nieuwe schuren op het terrein gebouwd, oa ten behoeve van de dagbesteding. Deze schuren zijn voor zover bekend onbeschadigd gebleven. Volgens omwonenden uit de naastgelegen wijk Ter leede zijn er gisteren (Vrijdag 12 april 2024) nog wel werkzaamheden uitgevoerd aan de zonnepanelen installatie (onbevestigd) op het dak van het gebouw.

De Kleine Duiker was de afgelopen jaren bezig met een groei: Onder andere in bezoekersaantallen, omzet en het aantal schuren op het terrein. Op veel vlakken werd voortgang geboekt. Het moest wel, want de kosten liepen ook hard op en De Kleine Duiker moest aan de gemeente laten zien dat ze genoeg deden om zelf geld te verdienen om ook hun subsidie te mogen houden. Het restaurant en de dagbesteding op het terrein zijn belangrijke inkomstenbronnen voor De Kleine Duiker. Het is vooralsnog onbekend of/hoe de afgebrande schuur zal worden hersteld.
Fotograaf: BarendrechtNU, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)


« | »