Twee brandweerlieden gewond geraakt bij omgeslagen brandweerauto op rotonde Carnisser Baan

BARENDRECHT – [Foto’s] Een brandweerauto van de kazerne Groene Tuin in Rotterdam is vanmiddag (Dinsdag 11 april 2023) rond vier uur omgeslagen op een rotonde aan de Carnisser Baan thv de Groningseweg. De brandweerlieden waren met spoed onderweg naar een melding van een reanimatie net buiten Barendrecht, in Rhoon (zo’n 2km verder).

Het voertuig is omgeslagen en met een klap op de zijkant in het gras naast de rotonde terecht gekomen. Twee brandweerlieden raakten hierbij gewond en zijn overgebracht naar het ziekenhuis. De Carnisser Baan werd afgesloten tussen de Vrijenburglaan en Groningseweg. Het verkeer in omliggende (rond)wegen liep eveneens vast.

Update, brandweer: “Twee brandweerlieden moesten voor controle naar het ziekenhuis en konden zich gelukkig vrij snel weer bij de collega’s op de kazerne voegen om over het ongeval na te praten.

Ongeval

Arjen Littooij, Algemeen directeur van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond (waar de brandweer onder valt): “Onderweg naar een reanimatie ging het mis op een rotonde in Barendrecht. Gelukkig zijn alle collages uit het voertuig en zijn er twee mensen voor controle naar het ziekenhuis. Uiteraard wordt het ongeval onderzocht maar gaat de eerste aandacht uit naar de ploeg.

Rond kwart over zes vanavond (Dinsdag 11 april 2023) is de brandweerauto door een bergingsbedrijf weer op zijn wielen gezet. Met een kabel is de brandweerauto recht getrokken terwijl opblaasbare kussens onder het voertuig klaar lagen om te voorkomen dat het voertuig weer hard op zijn wielen valt (of erger nog; de andere kant op omvalt). Het flink beschadigde voertuig is meegenomen op een groot bergingsvoertuig, speciaal bedoeld voor o.a. (grote) bussen en vrachtwagen.

Tankautospuit

De brandweer rijdt vaker met spoed mee naar meldingen van een reanimatie; zowel om te zorgen dat er zo snel mogelijk hulpverleners zijn alsook om elkaar te kunnen afwisselen. Om te zorgen dat de brandweer ook vanaf die incidentlocatie (volledig) inzetbaar blijft, gebeurt dit met een volle wagen: zowel wat betreft personeel (standaard 6 personen: een chauffeur, een commandant en 4 ‘manschappen’ met taken die afhankelijk zijn van de melding) alsook wat betreft water: in een tankautospuit (‘brandweerauto’) gaat minstens 1.500 liter water.

Traumahelikopter

De traumahelikopter heeft ook nog boven de ongevalslocatie gevlogen: De heli vloog al boven de melding in Rhoon, maar werd afgemeld. Toen deze terugvloog richting Rotterdam Airport is deze thv Zuidplein (Rotterdam) omgekeerd om ingezet te worden bij de melding van de omgeslagen brandweerauto. Nog voordat de heli is geland bleek de inzet van de traumaheli niet nodig en is deze weer terug naar Rotterdam gevlogen.
Fotograaf: BarendrechtNU, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)


« | »