Jaarwisseling: Brand bij Apotheek de Hoefslag, dixie afgebrand en aanhouding vuurwerkverkoper

BARENDRECHT – [Foto’s] Tijdens de jaarwisseling 2021-2022 is in Barendrecht op diverse plekken brand gesticht en heeft de politie minstens één aanhouding verricht.

Om kwart voor tien ‘s avonds ging een dixie in vlammen op nabij spoortunnel van Barendrecht (thv) de Rietgors en even na half twee vannacht (Zaterdag 1 januari 2022) moest de brandweer uitrukken voor een brand bij Apotheek/Gezondheidscentrum De Hoefslag.

De burgemeester van Barendrecht bracht afgelopen jaren altijd op 1 januari een ‘sfeerverslag’ uit met informatie over eventuele incidenten/geweld in Barendrecht tijdens de jaarwisseling. Dit jaar komt de gemeente op 3 januari met dit verslag. (Update 3 jan: Er zijn geen nieuwe bijzonderheden te melden obv het sfeerverslag)

Incidenten

In onderstaand overzicht staat een tijdlijn van de tot nu toe bekende incidenten:

 • Omstreeks 15:00: Wijkagent meldt één aanhouding voor het bezit en de verkoop van 105 kilo ‘zwaar illegaal vuurwerk’. Het vuurwerk werd na een anonieme tip aangetroffen aan de Pols-Akker in Barendrecht. De jongeman is voor nader onderzoek aangehouden en ingesloten op het politiebureau in Spijkenisse.
 • 15:30 De hulpdiensten, waaronder de traumahelikopter, worden opgeroepen voor een medische noodsituatie aan de Van der Waalsweg. Het betrof een loos alarm, de hulpdiensten zijn niet meer ter plaatse geweest.
 • 18:44: De eerste melding voor de brandweer. Een automatische brandmelding aan het Havenhoofd. Vermoedelijk is de brandmelder afgegaan voor vuurwerk in de parkeergarage.
 • 19:01: De brandweer rijdt vanaf het Havenhoofd door naar de Dennenhout, hier zou een stapel kerstbomen in brand staan. Dit bleek bij aankomst van de brandweer niet (meer) het geval, de brandweer kon terug naar de kazerne.
 • 21:14: De brandweer van Ridderkerk rukt met spoed uit voor een melding van een brand langs de Verbindingsweg tussen Barendrecht en Ridderkerk. Hier werd melding gemaakt van een bouwkeet in brand waar de vlammen uit sloegen.
 • 21:15: Brandweer Barendrecht rukt uit voor een melding van een (ondergrondse) containerbrand aan de Van Beethovensingel.
 • 21:16: De brandweer (uit Rotterdam) wordt met spoed gealarmeerd voor een melding van een autobrand aan het Drontermeer. Binnen 2 minuten na de melding blijkt de brand al te zijn geblust door omstanders, de brandweer komt alleen nog ter plaatse om te controleren of de brand volledig uit is.
 • 21:48: De brandweer rukt met spoed uit voor een melding van een ‘bijgebouw’ in brand aan de Rietgors. Het blijkt te gaan om een mobiel toilet (‘dixie’) naast een nooduitgang van de spoortunnel van Barendrecht. De brandweer heeft het vuur geblust, maar het toilethokje is vrijwel volledig in vlammen opgegaan.
 • 22:55: Opnieuw een melding van een autobrand, ditmaal aan de Stationsweg/Boezemweg. Hier was brand gesticht op/bij/in de gele wals middenin de rotonde. De brandweer heeft de situatie gecontroleerd, maar blussen was niet meer nodig. Het ‘voertuig’ heeft wat zwartgeblakerde panelen, verder was er weinig tot geen andere schade zichtbaar.
 • 00:00: Jaarwisseling
 • 00:36 / 00:44: Aan het steurwater wordt melding gemaakt van een auto in brand, later aangepast naar ‘afval in brand’. Politie (2 wagens) en brandweer komen met spoed ter plaatse. Er zijn diverse afvalbrandjes op de parkeerplaats (oa naast auto’s), maar er staat geen auto in brand.
  • De melder gaf aan dat er vanaf een afstandje vlammen boven de woningen aan het Steurwater uitkwamen. Hier werd de brandweer gebeld, maar bij aankomst van de hulpdiensten waren de vlammen alweer laag en bleek het een afvalbrand te zijn. Brandweer en politie zijn daarop vertrokken.
 • 00:39: De brandweer rukt met spoed uit voor een automatische brandmelding in de spoortunnel.
  • Ingezonden door Martijn: “De brandmelding van vannacht (Zaterdag 1 januari 2022) in de spoortunnel kwam doordat er in de fietserstunnel aan de gebroken meeldijk zwaar vuurwerk werd afgestoken. Dit heeft het brandalarm en de blusinstallatie getriggerd. De rook van het vuurwerk trok het station in waardoor deze geheel onder de rook stond. Gewacht op de aannemer die heeft in de technische ruimte de ventilatoren aangezet.
 • 01:35 uur: Brandweer Barendrecht en politie worden met spoed gealarmeerd voor een melding van een gebouwbrand aan de Hoefslag. Tegen de muur van de apotheek/gezondheidscentrum De Hoefslag bleek brand te zijn gesticht. Een buurtbewoner zag de brand en is met een brandblussertje en breekijzer aan de slag gegaan om de brand te bestrijden. Een groepje jongeren kwam met 2 emmers water aan om te helpen met blussen. De brandweer heeft het blussen overgenomen en stukken muurpaneel opengebroken om te zorgen dat de brand echt uit was. De politie heeft de verdere afhandeling van het incident daarna overgenomen.
 • Afgelopen donderdag (30 dec): Grote kerstboom voor gemeentehuis vannacht (Zaterdag 1 januari 2022) 2 keer in brand gestoken
 • Afgelopen woensdag (28 dec): Brievenbus met vuurwerk uit muur van basisschool De Hoeksteen geknald

 
Fotograaf: Jordi Menheer, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)


« | »